Hagyományőrzés

2024.04.25. 13:00

Büszkén bújtak ismét népviseletbe a nagykarácsonyiak

A NaTE, vagyis a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület ismét megmutatta magát: megtáncoltatta a falu apraját!

Kecskés Zoltán

Pörögtek a szoknyák, kopogtak a csizmák a Nagykarácsonyi Örökzöld Óvodában.

Fotó: Egyesület

Az egyesület nem csak határon túli magyar településeken, de helyben is aktív. Ahogy az elmúlt években, idén is csatlakoztak az „Egy nap népviseletben” országos mozgalomhoz – tudtuk meg a Szekeres Béláné elnök asszonytól.

– 2015 - ben indult útjára egy új kezdeményezés az Egy nap népviseletben, amely idővel a Népviselet Napja  néven került be a köztudatba. Minden év április 24-én népviseletet öltünk, ha nem is teljes de legalább egy-egy ruhadarab viselésével emlékezzünk szüleink, nagyszüleink hagyományaira, őrizzük meg a jövő nemzedékének. Népviseletünk hűen tükrözi a magyar kultúra sokszínűségét – mondta.

A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozásokat és jó élményekkel térhettek haza.
Fotó: Egyesület

Ebből az alkalomból immár sokadik éve hagyományt teremtve, hívta segítségül a NaTE Suplicz Mihály Miska vőfélyt, hogy egy-egy népmesével varázsolja el a Nagykarácsonyi Örökzöld Óvoda csemetéit és a szintén helyi Szent Miklós Általános Iskola diákjait. Az interaktív mesét követően pedig táncházzal csábította a vidám gyerekeket egy közös élményszerzésre. Szekeres Béláné egyesületi elnök elmondta, reményei szerint  mindenki jól érezte magát és bízik benne, hogy ez a gyönyörű hagyomány tovább él és legalább annyi részük lesz benne, hogy az ifjú korosztályt kíváncsivá tették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában