Beérett a munka gyümölcse

2024.03.06. 15:00

Országos döntőbe jutottak a fehérvári és martonvásári tehetségek

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége által megrendezett XXXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál paksi elődöntőjében a Dance Studio Nagy-Kuthy székesfehérvári és martonvásári növendékei az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megmérettették magukat. Az eredményekről és az idei esztendő további terveiről Nagy-Kuthy Zoltánt kérdeztük.

Héjj Vivien

Az ifjú tehetségek a rangos megmérettetés paksi elődöntőjéből bejutottak az fővárosi döntőbe

Fotó: Vadász Gabriella

Az ország legrangosabb szakmai versenyén idén is részt vettek a Dance Studio Nagy-Kuthy növendékei. A Táncpedagógusok Országos Szövetségének megmérettetésén ismét bizonyítottak a fehérvári és a martonvásári tehetségek.

– Bartók Béla azt mondta: "Lovak versenyezzenek ne Művészek!" – erre a mondatra minden verseny előtt emlékeztetjük a növendékeinket. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy egyedüliként a lekülönbözőbb táncstílusokban mérettetjük meg magunkat a klasszikus balettől a modern táncon át, a jazz tánctól a kortárs táncig, ezzel bizonyítva növendékeink sokoldalúságát a táncművészeti stílusok területén. Ami még ennél is fontosabb számunka, az az iskolánk filozófiája: mi egy csapat, egy közösség vagyunk, akik egymásért, a másikért táncolnak. Ezt a filozófiát szeretnénk megvalósítani a fellépéseink során – fogalmazott Nagy-Kuthy Zoltán a tánciskola vezetője, aki arról is beszélt, a favorizálást elkerülve, sosem indítják növendékeiket egyéni kategóriákban, a különböző táncstílusokban kizárólag nagycsoport kategóriában neveznek.

A táncstúdió növendékei különböző táncstílusok előadásával mutatják meg tehetségüket és sokoldalúságukat
Fotó: Kis László

– Ezzel természetesen sok tekintetben nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat, hiszen egy növendéket felkészíteni egy versenyre, koreográfiát készíteni neki sokkal könnyebb, mint egy 22 fős csoportot. A sok közül talán egyetlen példával tudnám legjobban szemléltetni mekkora a különbség a szóló és a csoportos felkészítés között: több hónap megfeszített munkába kerül az, hogy a növendékeink – még a kilenc évesek is – a koreográfiai elemeket egyszerre óramű pontossággal valósítsák meg. Számunkra rendkívüli büszkeség az, amikor látjuk, hogy nagycsoportjaink hosszú hónapokig tartó munkája beérik, és a színpadon közösen, mosolyogva, magabiztosan adják elő mindazt, amit megtanultak. Ezeket a közösségi élményeket, tapasztalatokat később az élet bármely területén kamatoztathatják, miközben megszeretik a táncművészetet is – magyarázta Nagy-Kuthy Zoltán, aki feleségével, Kuthy Mercedes-szel közösen készíti fel a növendékeket a megmérettetésekre.

Az elkövetkező időszak terveiről a tánciskola vezetője elmondta, kizárólag magas színvonalú, szakmai zsűri által pontozott versenyeken vesznek részt.

– Növendékeink következő megmérettetése Budapesten, a patinás Berczik Sára Emlékversenyen lesz, majd ezek után készülünk a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által rendezett budapesti döntőre, ahova nagy örömünkre minden számunkkal bejutottunk. Ezen kívül meghívást kaptunk különböző rendezvényekre, ahol megmutathatjuk nagycsoportjaink tehetségét és sokoldalúságát. Már javában készülünk a június 23-i év végi gálánkra, amit a Pesti Magyar Színházban tartunk – beszélt a közeljövő terveiről a táncstúdió vezetője, aki hozzátette: A Magyar Táncművészeti Egyetem Vidéki Tehetségcentrumának növendékei már az év végi vizsgájukra készülnek, melyet az egyetem mesterei előtt, majd az intézmény nagyszínpadán is bemutathatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában