Hétvégi program

2024.03.28. 15:46

Kukkantson be a sarokerkélyek történetébe!

Székesfehérvár egyes belvárosi épületeit jellegzetes sarokerkélyek díszítik, melyek nem csak mutatósak, de komoly társadalmi szerepük is volt régen. Aki kíváncsi a történetükre és persze a titkaikra, csatlakozzon a Tourinform hétvégi sétájához!

Feol.hu

Fotó: Archív (ÖKK)

A sarokerkélyek az évszázadok során jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, különösen Székesfehérvárnak. Fontos szerepük volt, hiszen jelentősen felgyorsították a városi pletykák terjedését, ugyanis a nézelődő, otthon ülő vénlányok és unatkozó feleségek remekül belátták az egész utcát. Székesfehérvár legrégebbi, gótikus stílusú sarokerkélye a megyeházán látható, amely eredetileg lakóépület volt. A szombati túrán megtudhatják, hol voltak az anyósok kedvenc leshelyei, és egy sarokerkélyek segítségével hogyan tudtak a polgárok információkat hozni-vinni egymás között. A vezetett séta március 30-án szombaton 10 órakor indul a székesfehérvári Tourinform iroda előtt (Oskola u. 2-4.). A részvételnek díja van és előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 22/537-261-as telefonszámon, illetve e-mailben az [email protected] címen lehet. 

Fotó: Archív (ÖKK)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában