Jótékony célt is szolgált a program

2024.03.04. 18:30

Hagyományőrzés és testvérintézményi látogatás – így telt a Húsvéti Családi Nap a ráckeresztúri óvodában (galéria)

A szép hagyomány idén is folytatódott: március első napján immáron negyedik alkalommal rendezte meg hagyományos Húsvéti Családi Napját – ami egyben nemzetközi szakmai nap is volt – a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda.

Héjj Vivien

Már hagyománynak számít a helyi óvodában évről évre megrendezett Húsvéti Családi Nap

Forrás: Ráckeresztúri Mosoly Óvoda

Különlegesen fontos az intézmény életében a hagyományok őrzése és a testvérintézményi kapcsolatok fenntartása. Ennek ékes bizonyítéka az immáron negyedik alkalommal megrendezett Húsvéti Családi Nap, amely egyben nemzetközi szakmai nap is volt, hiszen a romániai Maroskeresztúrról, a ráckeresztúri óvoda testvérintézményéből is érkeztek vendégek.

– A tavalyi évben Maroskeresztúron tartották a keresztúriak találkozóját, amin mi is részt vettünk. Ott történt egy megbeszélés, amin eldöntöttük, hogy szeretnénk – a ráckeresztúri óvoda és iskola, valamint a maroskeresztúri óvoda és iskola – együttműködni. A hivatalos megállapodást tavaly októberben írtuk alá. Közös célunk a szakmai tudásmegosztás, a tapasztalatok cseréje, egymás kultúrájának megismerése, valamint közös programok szervezése – mondta Gáborné Kutasi Katalin, a Ráckeresztúri Mosoly Óvoda intézményvezetője, aki az érkezőket, valamint a családi napon jelenlévő felnőtteket és gyerekeket egy népviselet készítő mester által régi képek alapján megalkotott hagyományos, ráckeresztúri népviseletben köszöntötte.

Az óvodavezető a program során felelevenítette a ráckeresztúri húsvéti sibálás hagyományait, a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei pedig mezőföldi legényes táncot mutattak be. A program hangulatához természetesen az óvoda dekorációja is passzolt, melyben megjelentek az olyan, hagyományos elemek, mint a tojásfa, a hímzett keszkenő és a márciuska.

Ugyancsak népviseletbe öltözve köszöntötte a fogadó intézmény dolgozóit a maroskeresztúri óvoda intézményvezetője, Halmányi Kinga és kollégája, Kacsó Beáta, akik verssel, énekkel és áldással kívántak kellemes húsvéti ünnepeket a ráckeresztúriaknak.

A különleges nap a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó színes programokkal telt. A helyi lakos, Herkli Istvánné Marika néni siba fonásra tanította a résztvevőket, míg Úti Lajosné Erzsike és Haász Magdolna segítségével tojást festhettek és kosárkákat készíthettek az ovisok, akik a népi játszóházban rég elfeledett játékokat is kipróbálhattak.

A program egymás kultúrájának megismerésén és a hagyományok őrzésén túl jótékony célt is szolgált.

– Minden évben kitűzünk egy célt, hogy mi az, amit nagyon szeretnénk: így lett az óvodában sószoba, tavaly pedig mezítlábas parkot tudtunk kialakítani. Az idei évben egy udvari tárolót szeretnénk beszerezni, most erre gyűjtünk. Szerencsére azt mondhatom, hogy ezek a kezdeményezéseink ez idáig mindig eredményesek voltak – mondta bizakodva a jelenleg is tartó gyűjtésről az óvodavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában