Összesen 76 produkciót díjazott a zsűri

2024.02.24. 16:00

Pesovár: A Kárpát-medence egészét „lefedték” produkciók

Véget ért a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében, amely idén is nagy népszerűségnek örvendett. A alsós finalisták csütörtökön léptek a zsűri és a közönség elé, míg a felsős és középiskolás diákok pénteken mutathatták meg tehetségüket az Öreghegyi Közösségi Házban.

Kecskés Zoltán

Nagy sikerrel zárult a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny.

Forrás: Lőrincz Miklós/SZKKK

A hét területi válogató után a legjobb produkciók – szólók, duók, triók és nagyobb formációk – kaptak lehetőséget arra, hogy a döntőben újra színpadra álljanak. Az esemény népszerűségét mutatja, hogy idén 28 intézmény több mint hatszáz – alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás – diákját nevezték be tanáraik szerte a megyéből. 

Mint azt Skobrák-Kovács Réka művelődésszervezőtől, az esemény koordinátorától megtudtuk, az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, hiszen számos színvonalas produkcióval, dalcsokrokkal álltak a színpadra a fiatalok. Olyan elismert szakemberek értékelték a produkciókat, mint Nádasdy Fanni népdalénekes, népzene-pedagógus, Páll Éva népzenész, népdalénekes, népzene-pedagógus, vagy mint Husi Gyula népzenész, népzene-pedagógus és hangszerkészítő. Skobrák-Kovács Réka kiemelte, az eseménysorozat idén is elérte célját, a magyar néphagyomány ápolását, megőrzését és továbbadását, hiszen a produkciók a Kárpát-medence egészét „lefedték”, a hazai tájak zenei hagyománya mellett a határon túli népzenei örökség kincsei is megelevenedtek a színpadon. 

A fiatalok az esemény végén minősítést kaptak (bronz, ezüst,  arany vagy kiemelt arany) és emléklappal térhettek haza fináléról. Összesen 76 emléklapot osztottak ki, az alsósok között 42-t, míg a felsős és középiskolás diákok  versenyében 34 produkciót díjaztak.

Mindkét fináléra megtelt az Öreghegyi Közösségi Ház.
Fotó: Lőrincz Miklós / SZKKK

Az alsósok döntőjében kiemelt arany minősítést kapott: Diós Zselyke Mária (Sajnovics János Általános Iskola és AMI), Csurgói Csicsergők (Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Károlyi József Tagiskola), Kösöntyű Énekhármas (Sárvíz AMI), Malom duó (Martonvásári AMI).

További eredmények ITT! 
 

A  második, pénteki döntőben, amely főként a szerelem jegyében telt felsős és középiskolás diákok által, kiemelt arany minősítésben részesült Horváth Ramóna (Móri Pászti Miklós AMI), Ciszterci Pacsirták (Ciszterci Szent István Gimnázium), Borsika énekegyüttes (Sajnovics János Általános Iskola és AMI), Purcsel Cseperke (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI), Csillengő Énekegyüttes (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI), Frey Dávid (Sajnovics János Általános Iskola és AMI), Péter Szabolcs (Sajnovics János Általános Iskola és AMI), Gyuricza Eszter (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI) és Biró Zsófia Sára (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI).
 

További eredmények ITT! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában