Vetélkedő középiskolásoknak

2024.02.12. 16:00

Honismeretben legyőzhetetlennek bizonyult a móri csapat

Sikerrel zajlott a Fejér Megyei Honismereti Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár már hagyományosnak számító, töretlen népszerűségnek örvendő, középiskolás diákoknak szóló honismereti vetélkedője.

Héjj Vivien

A Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból érkező Vi-No csapat nyerte az idei honismereti vetélkedőt

Fotó: Cseh Péter

Évek óta nagy sikerrel rendezi meg Itt éltek előttünk című honismereti vetélkedőjét a Fejér Megyei Honismereti Egyesület és a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az egyesület ajánlásával az idei évben Gróf Széchenyi Zsigmond magyar vadász-író, Fejérpataky László történész, Gábor Aurél orvos, Gróf Lamberg Ferenc Fülöp katonatiszt, Platz Bonifác biológus, Jankovich Miklós műgyűjtő, Schrikker Sándor kertész, Montskó Ferenc kékfestő és Hevesi Ferenc főrabbi életével ismerkedhettek meg a diákok a verseny során.
A három online forduló után a legjobban teljesítő hat csapat jutott be a már személyes jelenléttel megrendezett februári döntőbe, melynek a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme adott otthont. 

Második helyen végzett a Hódító Istennők névre keresztelt, szintén Mórról érkezett csapat
Fotó: Cseh Péter


A döntő során érdekes és elgondolkodtató feladatokkal találkozhattak a versenyzők: totóval, furfangos apróhirdetésekkel, keresztrejtvénnyel, szókeresővel, összekevert, zavaros önéletrajzzal. A csapatok munkáját zsűri értékelte, melynek tagjai voltak a könyvtár részéről Kálmánné Heim Ágnes és Somogyiné Dobai Szilvia, a Fejér Megyei Honismereti Egyesületet a zsűri elnöke, Braun Barbara képviselte.
A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára végül a Móri Táncsics Mihály Gimnázium Móri Vi-No csapata léphetett, őket követték a Hódító Istennők, akik szintén a móri gimnáziumból érkeztek, a harmadik helyet pedig a Kisalföldi ASzC Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Papírkutyák csapata szerezte meg.

A fehérvári Szent István Technikum Papírkutyák csapata harmadik helyen végzett
Fotó: Cseh Péter


Az első helyezett csapat és felkészítő pedagógusa a könyvtár ajándékcsomagját és a Honismereti Szövetség felajánlásaként ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVIII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémián, a többi csapat kitartó munkáját ajándékcsomagokkal, könyvjutalmakkal díjazták a szervezők.
S mivel nincs sikeres csapat háttérben segítő, lelkes pedagógusok nélkül, az első három helyen végzett csapat felkészítő tanárainak munkáját többek között a Honismeret folyóirat egyéves előfizetésével köszönte meg az Egyesület.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában