Emlékprogram

2024.01.21. 20:00

"Székesfehérváron is zsidóközösség élt, él és élni fog" - a Holokauszt 80. évfordulójára emlékeztek

A Holokauszt 80. évfordulója és a 82 évvel ezelőtt tartott wansee-i konferencia alkalmából tartottak emlékprogramot január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A wansee-i konferenciát a nemzetiszocialista tisztségviselők 82 éve tartották meg, itt döntötték el az európai zsidóság fizikai megsemmisítésének módját. Az azt követő tragikus történelmi tények pedig már mindenki számára ismertek. Erre emlékeztek a jelenlévők január 21-én a Székesfehérvári Zsidó Hitközség imatermében a Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség által közösen szervezett eseményen. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sipos András, a Tarsoly Ifjúságért Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta: még 2012-ben született meg a kezdeményezés arról, hogy minden évben emlékezzenek meg a wansee-i konferenciára és a valaha volt egyik legbrutálisabb népírtásra, mely során Fejér megyéből több mint 5000 embert hurcoltak el Auschwitzba, közülük pedig csak 500- an élték túl az embertelen bánásmódot és körülményeket. 

Sipos Andrást követően Fináli Péter, a MAZSIHISZ elnöki tanácsadó is szót emelt, aki mint mondta a katasztrofális esemény megpecsételte sokak sorsát. Így közösen kell munkálkodnunk azon, hogy még egyszer ilyen népirtás ne történhessen meg a világban. 

Részt vett még továbbá a megemlékezésen Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta: 

- Ez az esztendő szolgáljon arra, hogy nem tudjuk a múltat meg nem történté tenni, kötelességünk emlékezni és bemutatni azt azok számára, akik nem ismerik és elmondhassuk, hogy nem csak a világban, hanem itt, Székesfehérváron is zsidóközösség élt, él és élni fog -. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A városvezető gondolatai után a megrázó történelmi tényeket Zima András egyetemi docens, a HDKE igazgatója és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke idézte fel. 

Majd Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke közös tisztelgésre, főhajtásra invitálta a jelenlévőket a Zsinagóga emlékműhöz. 

A program végül egy közös filmvetítéssel zárult. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában