A kortárs kispróza mestere

2024.01.23. 15:00

Irodalmi kapcsolat: Trópusi író Fehérváron

A január 7-én 88 éves korában a floridai Miamiban elhunyt Ferdinandy György írót és irodalomtörténészt szoros kapcsolat fűzte városunkhoz.

Tóth Sándor

Fotó: FMH-archív (Pati-Nagy Bence)

A kortárs kispróza mestere Puerto Ricóból való részleges, 1987-es hazatérése után aktívan jelen volt Fehérvár irodalmi életében. Személyes író-olvasó találkozók, előadások, könyvnapi dedikálások őrzik és idézik fel az emlékét. Publikációi jelentek meg a helyi irodalmi és művészeti lapokban, az Árgusban, Várban, s írásaival lapunkat is megtisztelte.

A nyugati-európai és tengerentúli magyar prózaírók Két dióhéj c. antológiájában szereplő novelláit Pomogáts Béla irodalomtörténész mutatta be Bobory Zoltán előadásában a Megyei Művelődési Központban 1987. november 26-án – hazatérése után ekkor látogatott el először városunkba Ferdinandy. A következő évben a megyei múzeumegyesület szervezésében irodalomtudósként több előadást tartott: Magyar írók Párizsban, majd Dormándi idegen címmel Remenyik Zsigmond kalandos dél-amerikai éveiről, valamint önálló szerzői esttel is szerepelt, a Magvető Kiadónál megjelent első hazai könyve, a Szerecsenségem története című novelláskötetének fehérvári premierjével. Szintén még 1988-ban a Fejér Megyei Hírlap Provincia irodalmi mellékletében jelent meg Szembesülések c. önéletrajzi „töltetű” prózai írása, melyet újabb is követett 2005-ben Hol a haza? címmel Tódor János újságíró/író vele készült interjúja – Megmaradt magyarnak – kíséretében.

Ferdinandy György külföldön kiadott műveit követően egyre több könyve jelenik meg magyarul is a különböző kiadóknál, s gyakran publikál országos folyóiratokban. Népszerűsége mellett elismertségét számos irodalmi- és állami díjai is jelzik. Az egyik legolvasottabb íróként 2005 és 2013 között több alkalommal is teltházas író-olvasó találkozót tartott Fehérváron a Vörösmarty Mihály megyei és a Széna téri városi könyvtárakban, valamint a Királykút Emlékházban, ahol Bakonyi István irodalomtörténész/író vendége volt. A Vörösmarty Társaság Határon túli magyar irodalmi napjainak és a Szent István Művelődési Ház kerekasztal beszélgetéseinek meghívottjaként is emlékezhetünk a trópusi íróra. Jelen volt a városi könyvnapon, s dedikált a Vajda János Könyvesboltban. Mint Puerto Rico-i egyetemi tanárnak a katedra is otthonos volt neki, mivel a Teleki Blanka Gimnázium és az iszkaszentgyörgyi általános iskola diákjainak is tartott kötetlen irodalom órát.

Ferdinandy a magyar irodalom klasszikusává vált már életében, mi sem bizonyítja jobban, hogy hatkötetesre tervezett életműkiadása az Európa Könyvkiadónál 2021 óta jelenleg is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában