Emlékezés a hősökre

2024.01.13. 14:56

Gyalogtúra keretében keresték fel idén is a környék világháborús emlékhelyeit (galéria)

A 2. magyar hadsereg emléknapjához kapcsolódóan 24. alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetségének Fejér Megyei Szervezete azt az emlékmenetet, amelynek során a résztvevők több világháborús emlékművet is felkeresnek és megkoszorúznak.

Borsányi Bea

Nagy Lajos, a MATASZ Fejér vármegyei szervezetének elnöke, Sallai Mihály, Zámoly polgármestere és Lippai Péter dandártábornok

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A szombat reggel Zámolyon gyülekezők talán alkothattak némi fogalmat a hidegről, amely annak idején a magyar katonákat is sújtotta a Don mellett. Igaz, a fagypont körüli hőmérséklet így is messze volt azoktól a mínuszoktól, ami a jeges pokolban uralkodott az urivi áttörés napjaiban.

Az áttörés 81. évfordulóján, az 1942-43-as Don menti csatákban hősi halált halt, fogságot szenvedett és túlélő katona hősökre emlékeztek a Fejér menetszázad résztvevői, amit 78 fő alkotott: kadétok, magyar, cseh, német és olasz aktív és tartalékos  katonák, illetve a menetoszlophoz csatlakozó civilek. Idén ott volt a menetben Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának megbízott dékánja, valamint Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere is.

A Fejér menetszázad idén 78 főből állt. Fotó: Fehér Gábor / FMH

Zámolyról immár harmadik alkalommal vágott neki a menetszázad, hogy a Hősi emlékműnél tartott megemlékezést követően gyalog keresse fel a kápolnapusztai régi temetőt, a gánti emlékművet és végül a csákvári Hősi Emlékművet, ahol szintén fejet hajtottak a hősök előtt. A megemlékezések sora vasárnap reggel a székesfehérvári Szentlélek temetőben fejeződik be, majd ezt követően feloszlik az emléknapra megalakult Fejér menetszázad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában