Eredményhirdetés

2024.01.21. 14:57

Díjazták az ifjú meseírókat

Tizenkilencedik alkalommal hirdette meg Tollpihe Meseíró Pályázatát a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. A legügyesebb meseíróknak járó díjakat vasárnap osztották ki.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fejér vármegyei tanulók kreatív, fantáziadús meséit várta a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház. A XIX. Tollpihe Meseíró Pályázatra három korcsoportban összesen negyvenegy alkotás érkezett, melyet háromtagú zsűri, Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Szabóné Nagy Judit, a Szabad Színház művészeti vezetője és Kozáry Ferenc színművész értékelt, s rangsorolt.

A felhívásra a megye számos pontjáról küldtek mesét a diákok: mások mellett pusztavámi, nádasdladányi, székesfehérvári, dégi, móri és pákozdi gyermekek is tollat, ceruzát vagy klaviatúrát ragadtak, hogy megörökítsék fantázia szülte történeteiket.

– Az élet különleges ajándéka, ha valaki örömet talál az írásban. Óriási lelkierőt tud adni. Mondhatnám: ha valaki ír, sosem lesz egyedül, mindig el tud bújni, ha akar. Bele lehet bújni a saját kis történetünkbe, el lehet merülni benne, egy szebb világot lehet álmodni, ha éppen valami nem jó körülöttünk. Ez egy óriási ajándék. – mondta az eredményhirdetés előtti percekben az ifjú meseíróknak Benkő Andrea, aki kiemelte: a beküldött mesékben számos fontos és aktuális téma előkerült, ilyen például a globális felmelegedés, a környezetvédelem, a háború és az állatszeretet.

A meseírókhoz szólva Szabóné Nagy Judit elmondta, a történetek attól válnak izgalmassá, hogy a nyelvünk csiszolatlan és csiszolt gyémántjait, a hangulatfestő szavakat, a hangutánzó szavakat használjuk. Mindezekkel az olvasó számára is még inkább varázslatossá, láthatóvá válik egy-egy történet.

A Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc dicséretesnek és értékelendőnek nevezte, hogy a gyerekek időt és energiát szántak a meseírásra. Mint mondta, az, hogy a gyerekek a kötelezőkön túl is foglalkoznak az írással, már önmagában nagyszerű önfejlesztés.

A köszöntők után az eredményhirdetés következett. A 3-4. osztályosok közül különdíjat érdemelt Zsovák-Győrffy Léna meséje, harmadik helyezett lett Palik Hanna, második helyen végzett Györök Alina, az első díjat pedig Köllő Diána vehette át. Az 5-6. osztályosok közül különdíjat vehetett át Gaszner Anna, harmadik lett Barten Barka Mária, második helyen végzett Péli Barnabás, első lett Boza Réka. A 7-8. osztályos meseírók különdíját Kurucsai Gergő kapta, harmadik helyezett lett Varga Dzsenifer Rubina, második helyen végzett Szállási Eszter, az első díjat pedig Major Sándor érdekelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában