Kézműves szakkörön készülnek a remekek

2024.01.02. 11:30

Borsmentával vagy anélkül? – vidám hangulatban alkotnak a seregélyesiek

Valódi közösséggé kovácsolódtak a seregélyesi szakkörösök, akik hétről hétre létrehoznak valami újat és egyedit, amibe az alapanyagokon túl szívüket és lelküket is beleteszik. Az ünnepek előtti utolsó szakköri alkalom igazán vidám hangulatban telt.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

2021 őszén indult útjára a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szervezésében a hagyományos szakköri tevékenységek megismertetését és népszerűsítését szolgáló, jelenléti részvétellel megvalósuló „A szakkör” programsorozat, melynek keretében egyesületek és intézmények is pályázhatnak, s tarthatnak ingyenes foglalkozássorozatokat, melyekhez a szükséges alapanyagokat és eszközöket, valamint a szakkörvezetők felkészítését az NMI biztosítja.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A felhíváshoz már a legelső évben csatlakozott a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár. Skoda István intézményvezetőtől tudjuk: az első évben gyöngyfűzés, vesszőfonás és csipkeverés szakkör indult a művelődési házban. A foglalkozások olyannyira népszerűek voltak, hogy minden évben újabb és újabb alkotótevékenységekkel bővült a paletta, volt már Seregélyesen az évek során például csuhé, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés, bútorfestés és szövés is. Jelenleg kilenc szakköri csoport – összesen mintegy ötven-hatvan fővel – működik, melynek tagjai gyönyörű egyedi, kézzel készített használati eszközöket, dísztárgyakat hoznak létre hétről hétre.

– A visszajelzések alapján mindenki nagyon élvezi a szakköri alkalmakat, nagyon szép alkotások készülnek, és igazi, a régi időket idéző „traccspartik” zajlanak a foglalkozásokon – tette hozzá az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk, a szakköri foglalkozások végeztével kiállítás gyűjti csokorba az elkészült alkotásokat.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Az év utolsó szakköri foglalkozására látogattunk, ahol, nem túlzás: nevetéssel és alkotókedvvel teli hangulat fogadta az érkezőket. A könyvtár bejárata közelében épp kötés gyönggyel foglalkozás zajlott, csizmagallér készült. Az asztalon a korábban készített remekek sorakoztak: nyakmelegítő, érmelegítő, fejpánt, telefontartó, könyvjelző és néhány karácsonyfa dísz.

– Már kötöttem korábban is, de a gyöngykötést most tanulom. Néha bontani is kell, de ez ezzel jár. Nagyon jó elfoglaltság, szeretek akár tévénézés közben is kötni – mondta alkotás közben Paudits Béláné Jutka.

A szomszédos asztalnál eközben már javában zajlik a gyertyakészítés. Az idei évben csatlakozott a szakkörösök táborához Palló Ildikó, aki készített már reszelt- és úszógyertyát, valamint a csavart technikát is kipróbálta. Mint mondta, nagyon élvezi a gyertyakészítést, és bár egyszerűnek tűnhet, ennek is megvannak a maga fortélyai.

– Itt sheavajjal, olivaolajjal, kendermagolajjal és különféle illóolajokkal dolgozunk – mondta a natúrkozmetika szakkör alkotói felé pillantva Fábián Judit, a szakkörök vezetője s koordinátora, aki már mutatta is az eddigi alkotásokat. – Készült már a korábbi alkalmakon például mosogatószer, mosószer, hajvégápoló, mosószappan, arctisztító és fürdőbomba is. Szerintem ezek a szakkörök nagyon jó közösségteremtő alkalmak.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Ottjártunkkor a natúrkozmetika rejtelmeiben elmerülők épp ajakápoló balzsamot készítettek. A legfőbb alapanyagok ez esetben a sheavaj, a kendermagolaj, a ricinusolaj és a méhviasz voltak. Gondos mérés után vízfürdőben olvadtak egybe a hozzávalók, majd kezdődhetett az apró üvegcsék megtöltése. A készítés közben komoly, ám rendkívül vidám, érvekkel és ellenérvekkel teli diskurzus kezdődött arról, kerüljön-e borsmenta az ajakápolóba. Nos, a vélemények megoszlottak, s végül mindenki saját ízlése szerint „ízesítette” tégelyekbe töltött, eleinte még folyékony állagú ajakbalzsamot.

– Óvodában dolgoztam, óvónő voltam negyven évig, ott mindenfélét kipróbáltunk, főleg, mikor még nem volt internet. Sok kézműves foglalkozást csináltunk. A natúrkozmetika mindig érdekelt, otthon is szívesen foglalkozom ilyesmivel, szárítom a citromfüvet, borsmentát, diólevelet, csalánt, mentát, amikből aztán teákat készítek. Az itt készített fürdőbombát az unokáknak tartogatom, de a mosogatószert már elhasználtam – mondta az ajakápoló készítése közben Ódorné Szabó Mária.

Az egyes szakkörök nagyjából húsz alkalmasak, a kellemesen vidám hangulatú foglalkozások januárban folytatódnak, s várhatóan tavaszig tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában