Székesfehérvár történelmi kincseinek feltárása

2023.12.02. 20:00

A Városháza díszudvarának rekonstrukciója

Október elején indult útjára egy izgalmas időutazás Székesfehérvár szívében. A Városháza díszudvarának rekonstrukciója nem csupán egy építészeti projekt, hanem valódi kapunak bizonyult a múlt titkaihoz.

Hajdú Marianna

Székesfehérvár Városháza díszudvarán talált középkori pincelejárat részlete

Forrás: Szent István Király Múzeum

A területen végzett munkálatok során rejtőzködő történelmi kincsek kerültek elő. A munkások által felfordított földrétegek nem csak sárt és köveket rejtettek, hanem egy elveszett világ darabjait is. 

Dormuth Árpád által az 1930-as években végzett kutatások óta ez az első alkalom, hogy a föld mélyén szunnyadó múlt ismét napvilágot látott.

Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régészének vezetésével a szakemberek olyan leletre bukkantak, amely újraírhatja a város történetét. A munkálatok során egy több mint három méter hosszú, 125 centiméter magas középkori falmaradványt tártak fel a mai járószinttől egy méter mélyen. A falmaradvány törtkövekből épült, melynek sárga színű habarcsába idővel történetek, titkok és sorsok olvadtak bele.

A fal északi végén egy bejáratot is felfedeztek, faragott ajtókerettel és küszöbkővel. Ez a rejtélyes bejárat egykoron talán egy pincelejárat volt, amely a városi élet zsongásától elrejtve, titkokat őrzött. A szakértők szerint az építmény a 15. század második felében vagy a 16. század elején jöhetett létre.

A házi pincébe az utcáról vagy az udvarról juthattak le, tehát a telek szerkezetére és a város utcaszerkezetére nem kaptunk egyértelműen adatokat

- mondta az ásatás vezetője, aki kiemelte a kutatások nehézségeit, amelyek a korábbi építkezésekből és közműmunkálatokból adódtak.

A városháza díszudvara - amely ma modern városi területként szolgál - a középkori piactér közelében helyezkedett el a múltban. A tatárjárást követően később újjáépült, lakóingatlanokkal és utcákkal töltve meg az akkori teret. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában