Programajánló

2023.11.14. 15:00

Könyvbemutató városunk egykori és ma is látható szakrális kisemlékeiről

A királyi város épített és szakrális öröksége iránt érdeklődők könyvtára újabb kincscsel bővülhet: november 16-án mutatják be Frigyik Katalin Székesfehérvár egykori és ma is látható szakrális kisemlékei és a hozzájuk fűződő tisztelet, 18-21. század című kötetét. Az érdeklődőket szeretettel várják a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent László-termébe csütörtökön 17 órától. - írja közleményében az ÖKK.

Feol.hu

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Frigyik Katalin, a Szent István Király Múzeum szakkönyvtárának néhai könyvtárosa még aktív éveiben kezdett foglalkozni a szakrális kisemlékek gyűjtésével és megörökítésével. Évtizedes kutató- és gyűjtőmunka eredményeként feltárta a város egykori és ma is látható szakrális kisemlékeit. Keresztek, feszületek, temetők, kálváriák, szobrok, domborművek, freskók, festmények sorát írta le, rögzítette fellelhető adataikat, gyűjtötte ábrázolásaikat, és részletesen beszámolt a város lakóinak hozzájuk fűződő tiszteletéről. Frigyik Katalin 2023 januárjában hunyt el, nagyívű munkája megjelenését már nem érhette meg.
A város épített és szakrális öröksége iránt érdeklődők az új kiadványt a november 16-i könyvbemutatón ismerhetik meg. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban csütörtökön 17 órakor kezdődő eseményen Spányi Antal megyéspüspök, a rendezvény védnöke, valamint Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója mond köszöntőt. A kötetet Mózessy Gergely levéltáros, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában