Mesterek és tanítványaik

2023.11.29. 21:43

Egyedülálló nemezművészeti kiállítás nyílt az Aranybulla Könyvtárban (galéria)

Az Aranybulla Könyvtár olvasótermében egy különleges esemény keretében a "Mesterek és Tanítványaik" című kiállítás ünnepélyes megnyitójára.

Hajdú Marianna

A kiállított tárgyak széles skáláját mutatják be a nemezelés alkalmazásának

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) által rendezett tárlat a nemezelés ősi mesterségét és annak modern alkalmazásait közelebb hozza a nagyközönséghez.

A kiállítás megnyitóján Szabó Emese, a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos népi ének tagozatos tanulója varázslatos hangjával emelte a rendezvény fényét. A M-ART nemez tanfolyamának és táborának alkotásai, melyek szerda délutántól láthatóak a könyvtár olvasótermében, egyedi és figyelemre méltó műveket tartalmaznak.

Gonda Emma, ​​a M-ART elnökségi tagja, szakkörvezető és a kiállítók egyike, megnyitóbeszédében mesélt a nemezelés hagyományáról és annak készítési technikájáról. Elmondása szerint a nemezes csoport 2022-ben jött létre egy 60 órás tanfolyamon, ahol különböző hátterű emberek találkoztak: pedagógusok, népművelők, tanárok, virág- és kézműves boltot üzemeltetők, valamint kézművesek.

A kiállított tárgyak széles skáláját mutatják be a nemezelés alkalmazásának: kalapok, sapkák, sálak, kesztyűk, papucsok, kulcstartók, táskák, tarsolyok és erszények, valamint játékok, ülőpárnák, faliképek és szőnyegek szerepelnek a kiállított alkotások között. A csoport tagjai büszkén mutatják be kísérletező kedvüket, a díszítés, hímzés, gyöngyhímzés és bőrrátét technikáját is bevonva alkotásaikba.

A kiállított művek különösen figyelemre méltóak a géz alapra készült nemez alkotások, amelyek az anyagok kreatív felhasználhatóságát tükrözik. A csoport a nyers gyapjú feldolgozásának technikáival is kísérletezik, és a közelgő 2024-es nyári táborukban a gyapjú természetes festőanyagokkal és festőnövényekkel való színezését tervezik kipróbálni.

A kiállításon a látogatók nem csak a nemezelés mesterségének szépségével ismerkedhetnek meg, hanem a csoport tagjai által tartott bemutatókon és játszóházi foglalkozásokon személyesen is részt vehetnek. Ezek az események biztosítanak mind a kicsiknek, mind a nagyoknak, hogy közelebbről megismerjék ezt a különleges és sokoldalú kézműves formát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában