Magyar nyelv napja

2023.11.13. 15:35

Anyanyelvápolók és műfordító Gárdonyban a magyar nyelv napján

A magyar nyelv napján, november 13-án érkezett Gárdonyba, a Gárdonyi Géza Emlékházba az Anyanyelvápolók Szövetségének delegációja.

S. Töttő Rita

Fotó: Ocsenás Katalin

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy éppen november 13-án, a magyar nyelv napján látogatta meg a Gárdonyi Géza Emlékházat és a hozzá kapcsolódó egységeket az Anyanyelvápolók Szövetsége, melynek delegációját Juhász Judit, a szövetség elnöke vezette – mondta el a feol.hu-nak Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója. Mint rámutatott, az ünnepnapot 2011 óta méltatjuk november 13-án, mégpedig annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el Magyarországon a magyar nyelvet, mint az államigazgatás nyelvét.

- Gárdonyi Géza munkássága máig hozzájárul a mindennapi magyar szókincs tisztaságához, az anyanyelv ápolásához. A szövetség éppen ezért is érkezett e napon hozzánk, munkájuk lényege ugyanis, elősegíteni a magyar nyelv minőségi, választékos használatát. A delegáció a Gárdonyi Géza Emlékház mellett megtekintette a Velencei-tavi Galériát, a Gárdonyi Rönkvárat, valamint a Gárdonyi Emlékfát is.

Gárdonyban azonban lesz még egy fontos rendezvény a magyar nyelv napja apropóján ma este: 18 órakor a Nemzedékek Házában Fazekas Sándor irodalomtörténésszel, műfordítóval beszélget Takács Tamás irodalmár. A téma ezúttal Shakespeare szonettjeinek újrafordítása. Fazekas Sándor irodalomtörténész grandiózus vállalkozásként ugyanis újrafordította Shakespeare 154 szonettjét. A küllemében is impozáns kötet közel 500 oldalnyi jegyzetet tartalmaz, amely irodalomtörténeti alapossággal helyezi kontextusba a verseket. Szó lesz fordítói dilemmákról, nyelvi korlátokról, a nagy művek lefordíthatatlanságáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában