Feladatok és kihívások

2023.11.14. 11:30

A jelmeztervezés kulisszatitkairól – a Székesfehérvári Balett Színház tervezői meséltek (galéria)

A Székesfehérvári Balett Színház rendhagyó jelmezkiállítása várja a közönséget a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A táncszínházi jelmezek sajátosságairól és a tervezés izgalmairól kerekasztal-beszélgetés keretében hallhattak az érdeklődők.

Héjj Vivien

Balról Herman Anett és Pajor Patrícia jelmeztervezők, akikkel Látrányi Viktória beszélgetett

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A tárlathoz kapcsolódóan Pajor Patrícia és Herman Anett, a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakán végzett jelmeztervezők meséltek a jelmezek és a táncszínház különleges kapcsolatáról. Az alkotókkal Látrányi Viktória szerkesztő-műsorvezető beszélgetett.

Mint megfogalmazták, amikor egy színházi előadás létrejön, az olyan, mint egy társasjáték, aminek a játékosai a produkció készítői és a nézők. A táncszínházi előadások során a jelmezek egyik legfőbb szerepe, hogy felerősítse a mozdulatok vizualitását, kiemelje a táncosok mozdulatait.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Pajor Patrícia arról beszélt, egy kőszínházi előadással összehasonlítva sokkal kisebb a tervező mozgástere egy balett színházi előadás jelmezeinek megalkotásakor, hiszen utóbbi esetén kiemelt fontosságú, hogy mennyire passzol a táncosokra a ruha, nem lehet a jelmez csúszós, szűk vagy éppen bő.

A tervezőpáros az egyetemi éveik óta együtt dolgozik, s mint mondták, ma már csak közösen vállalnak jelmez- és díszlettervezést. Mint mondták, a kölcsönös támogatás mellett egymás legnagyobb kritikusai is.

– Akkor jó a jelmez, ha a nézőben sikerül valamilyen érzést keltenünk, ha nem vonja el a figyelmet az előadásról, a táncosokról, a mozdulatokról, csak suttogja a jeleket és gondolatokat ébreszt – fogalmazta meg Herman Anett.

A táncszínházi produkciók jelmezeit felvonultató tárlat egészen november 24-ig várja az érdeklődőket a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában