Közösséget építenek, és a fellépőket is támogatják

2023.10.25. 07:30

Felgördült a függöny az LKG Aulaszínházban (galéria)

Volt függöny, reflektor, nézőtér, színpad, közönség is jócskán, és a taps sem maradt el: kedden megnyílt az LKG Aulaszínház a Lánczos Kornél Gimnáziumban. Elsőként Az örökség című darab volt műsoron.

Bokros Judit

Fontos problémákat feldolgozó darabokat választanak

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium diákjainak, a szülőknek és a tanároknak ezentúl nem feltétlenül kell kimozdulniuk, ha igényes színházi élményre vágynak: létrejött az LKG Aulaszínház, ahol időről időre független társulatok produkciói mutatkozhatnak be.

A kezdeményezésről az ötletgazdát, Schneider Beáta igazgatóhelyettest kérdeztem.

– Amikor nemrég a Teleki Diákszínpad vezetőjével, Somos Ákossal egyeztettünk egy iskolai előadás kapcsán, felmerült: az általa vezetett társulatoknak egyelőre nincs fix játszóhelye, és ez igencsak megnehezíti a dolgukat. Az is mindig kérdéses, hányan ülnek be az előadásaikra, és mennyi lesz a bevétel, fenn tudják-e tartani magukat. Ezen elgondolkodva jutott eszembe: itt, a Lánczosban nem csupán a Táska Rádió stúdiója lehet alkalmas előadások rendezésére, hanem maga az aula is. Hiszen van nekünk ácsolt színpadunk, lehet kialakítani nézőteret. Miután a kollégáimnak megemlítettem a tervet, mindenki jó ötletnek tartotta, és lelkesen támogattak. Bordács Lajos alapító igazgató tervezte a színpadot, a takarást, kedves büfésünk, Horváth Ibolya varrt, karbantartónk, Koós Béla a reflektorokat készítette elő, de mindenki más is hozzátette a magáét, és Kovács Gergely igazgatónk is örült a kezdeményezésnek. Így színházi körülményeket tudtunk teremteni az aulában, ahol amúgy is sok közösségi program van. Ami a repertoárt illeti, olyan, elsősorban független társulatoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, amelyek fontos társadalmi problémákra irányítják rá a figyelmet, és minőségi előadást hoznak. Szükség van arra, hogy a diákokat érzékenyítsük az olyan társadalmi rétegek, emberi helyzetek iránt is, amelyekkel amúgy nem találkoznának – tudtam meg.

 

Januárig már kész a műsor: a kedd esti nyitó előadás, a fehérvári Örökség Csoport Az örökség című darabja után szintén ez a társulat mutatja be a Caligula helytartója című drámát, majd november 30-án a budapesti Láthatáron Csoport érkezik a Kenyértöréssel, december 13-án az ugyancsak fehérvári Ács Tamás színész hozza el az Egy őrült naplója című monodrámát. Az igazgatóhelyettes azt is kiemelte: nem csak színház lesz, hanem sokakat érdeklő témákról szóló előadásoknak is szívesen helyt adnak. Így 2024. január 17-én Viharos Zsolt János matematikus-mérnök beszél a mesterséges intelligenciáról.

Az előadásokra elsősorban a diákokat és szüleiket, hozzátartozóikat várják, de rajtuk keresztül egyéb érdeklődők is jöhetnek, ilyen szempontból tehát nyitott lesz a színház. Beáta és kollégái szeretnének közösséget teremteni a színházbarát és -támogató emberekből. A belépés támogató jeggyel, illetve bérlettel váltható meg, és fontos tudni: az iskola a bejövő összegből semmit nem tart meg, mindent a vendégül hívott színész vagy csoport számára ajánl fel!

Október 24-én, kedden tehát elindult az LKG Aulaszínház. A darab után beszélgetés is volt a látottak alapján. Ebbe az alkotók bevonták Cser-Palkovics András polgármestert is, aki megtisztelte jelenlétével az első előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában