III. Béla újraéledt arca

2023.10.16. 20:30

Az MKI legújabb kiállítása a múlt rejtélyeit tárja fel

Egy múltidéző ​​utazás részesei lehetnek azok, akik ellátják a Magyarságkutató Intézet friss kiállítását, ahol a középpontban III. Béla király legújabb arcrekonstrukciója is áll.

Hajdú Marianna

III. Béla legújabb arcrekonstrukciója a Múltunk feltárása - Abasártól Mongóliáig MKI kiállításon

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Magyarságkutató Intézet kiállítása, mely a "Múltunk feltárása - Abasártól Mongóliáig" címet viseli, nem csupán egy történelmi utazás, hanem egy izgalmas időkapszula is, amely a látogatókat a régészeti felfedezések izgalmas világába repíti. A Fehérváron megkoronázott, és később a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika területén eltemetett III. Béla király legújabb arcrekonstrukciójának bemutatása, amely a tárlat egyik központi eleme, lehetősége ad arra, hogy a látogatók szemtől szemben találkozhassanak a múlt egy meghatározó alakjával. A királyi portré újraértelmezése híd szerepet tölt be a múlt és a jelen között, amely lehetővé teszi a történelem újraértelmezését és a nemzeti identitás mélyebb megértését.

Ahogy Kásler Miklós, az intézet főigazgatója kiemelte, a kiállítás célja a magyar identitás kutatásának bemutatása, azon tevékenységek megvilágítása, amelyekkel az intézet az adott időszak foglalkozott. A régészeti leletek és azok kontextusba helyezése révén a látogatók betekintést nyerhetnek a magyar történelembe, a magyarság eredetének kutatásába, és a történelmi hagyományokba.

Az Abasári leletek, köztük Aba Sámuel egykori monostorának régészeti emlékei, valamint a liturgikus tárgyak és egy márványból faragott, Szűz Mária ábrázolással díszített kőtöredék, különösen izgalmas részleteket tárnak fel a középkori életformáról és vallási gyakorlatokról.

A kiállítás további részei bepillantást engednek a belső-ázsiai és mongóliai régészeti expedíciókba, így a látogatók nyomon követhetik a magyar őstörténet kutatásának legfrissebb eredményeit. A tárlat nem csupán információátadásra szolgál, hanem inspirálja és ösztönzi a látogatókat, hogy saját utazásukat kezdeményezzék a múlt felfedezésére.

Aki személyesen is szeretné megtekinteni a kiállítást, még október 31-ig megteheti 12 és 16 óra között.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában