Az ötmilliomodik látogatót várják

2023.09.15. 20:00

Másodszor nyílt Munkácsy kiállítás Fehérváron - ne hagyja ki! (galéria)

Tizenöt év után ismét városunkba érkezett Pákh Imre magángyűjteménye: A Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás szombattól, azaz szeptember 16-tól egészen jövő év január 14-ig tekinthető meg a Szent István Király Múzeum Rendház épületében.

Borsányi Bea

Tizenegy teremben több mint hetven Munkácsy alkotás tekinthető meg

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pákh Imre, a Munkácson született new york-i üzletember és műgyűjtő, a világ legnagyobb, magánkézben levő Munkácsy gyűjteményének tulajdonosa, akinek gyűjteményéből 2008-ban a Deák Képtárban már nyílt egyszer kiállítás. Nem ez az első alkalom tehát, hogy Fehérváron találkozhatunk Munkácsyval, de az egyik legjelentősebb magyar festőt nem lehet megunni! A péntek délután hivatalosan is megnyílt tárlaton hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát is meg lehet tekinteni a múzeum tizenegy emeleti kiállítótermében. A folyosókon ugyanakkor számos fotóval illusztrált, hatalmas tablók mutatják be Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, amelyből számos érdekességet is megtudhatnak a látogatók.

A folyamatosan gyarapodó Pákh-kollekciót 2005 óta közel ötven kiállításon láthatta a nagyközönség itthon és külföldön egyaránt. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Érdekes, hogy ahogy tizenöt évvel ezelőtt a székesfehérvári kiállításon várták a gyűjtemény egymilliomodik látogatóját, úgy ezúttal várhatóan városunkban éri el a látogatók száma az ötmilliót.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé: a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására.

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a múzeumban őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. Ez is megtekinthető az egyik kiállítóteremben.

A Munkácsy párizsi műhelyéből származó szék, ami a múzeum tulajdona
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában