Kultúra

2023.07.26. 08:00

A zene, a Kodolányi, az Alba Feszt és Mits Gergely - Interjú a KJE új vezérigazgatójával

Egy évekkel ezelőtti kodolányis rendezvényen láttam utoljára gitárral a kezében Mits Gergelyt. A United együttes nagysikerű koncertje az alumni-program csúcspontja volt, az igényes zene Mits Gergely tanszékvezetőnek és a Modern Művészeti tanszék két tanárának, Pély Barnának és Romhányi Áronnak köszönhetően házhoz jött a kodolányis öregdiákok 2016-os alumni találkozójára.

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Mindössze néhány esztendő telt el, és most, amikor az egyetem új vezérigazgatójához igyekszem interjúra, eszembe jut a nagysikerű koncert és a tanszékvezető, aki immár az egyetem vezérigazgatója: Mits Gergely.

Könnyen indul a beszélgetés, évtizedek óta ismerjük egymást. A művészet, a menedzseri szemlélet, az üzleti világ különleges kombinációja körül forognak a gondolataim, erre kértem és kaptam legelőször magyarázatot.

„Pedagógus szülők gyermekeként igyekeztem megfelelni az elvárásoknak, a zene és a sport kezdetektől benne volt az életemben. Úgy érzem, a zene eleve elrendeltetés számomra, édesapám Mits Péter és keresztapám Vörös Tamás révén. Tamás egyébként a fehérvári jazz élet legmeghatározóbb alakja, a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola alapítója. A menedzser szemléletet tőle sajátítottam el, sokat beszélgettünk a modern zene méltó helyen való kezelésének fontosságáról annak idején” – mondja Gergő, és lám így kéredzkedik a klaviatúrán a neve, hiszen így ismerjük Fehérváron a többszörös Artisjus-díjas zenészt, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel elismert művész-tanárt, a Kodolányi művészeti tanszékének alapítóját.

A negyvenes éveinek első felében járó vezérigazgató ma már inkább zenei programok szervezőjeként és mint fogalmaz „képzett, zeneértő közönségként” vesz részt a muzsika világában, pedig korábban számos pop-, rock- és jazz formációban megfordult. Zenélt együtt Roy és Ádámmal, Cserháti Zsuzsával, Hevesi Tamással és még sorolhatnám. Igaz, előtte sikeresen végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-basszusgitár szakán, ahol 2000-ben kapott diplomát. Nem feledkezhetek meg a United 1999-es alakulásáról sem, ahol végzettségének megfelelően basszusgitárosként vált ismertté. Mindössze huszonhárom éves volt, amikor megalapította a Dr. Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskolát Székesfehérváron. De nem állt meg ennél, 2007-ben elindult vezetésével az akkor még Kodolányi János Főiskolán a művészeti oktatás. A Fehérváron otthonra lelt képzés alapkoncepciója, hogy a jazzoktatási program igényes popzenei képzéssel is kiegészül. A próbatermek, a stúdió, a művésztanárok és a leendő zenészek, előadóművészek jelenléte különlegessé teszik a felsőoktatási intézmény légkörét, már az épületből kiszűrődő zene is üdítő élmény az arra járóknak.

A Modern Zenei Tanszék egyébként beágyazódott Székesfehérvár kulturális életébe, tanárok és diákok egyaránt fellépnek a városi rendezvényeken, a világhírű előadókkal szervezett mesterkurzusok is nyitva állnak a zenerajongó fehérváriak előtt. De nem csak erre lehet büszke Mits Gergely, hanem az Alba Regia Fesztiválra is, amelyet 2014-ben szervezett meg először., illetve keltett életre.

„A hatvanas-hetvenes években a Videoton gyár támogatásával hosszasan élt már egyszer a jazz-fesztivál hagyománya, aztán eltűnt. Erre emlékezve gondolkodtunk el Vörös Tamással, hogy életre keltjük, Székesfehérvár vezetése pedig felkarolta az ötletünket. 2014-től kezdve minden nyáron – így idén augusztus 4 - 6. között is - benépesül a Bartók Béla tér, igyekszünk a legszínvonalasabb, ám ingyenes programmal kedveskedni a fehérvári közönségnek” – foglalja össze a fesztivál múltját és jelenét.

A felsorolás sem maradhat el, hiszen ez is jelzi a színvonalat: „A fellépők között találjuk rendszeresen az Oláh Dezső Triót és Vörös Jankát, az Egri János kvartettet, a Coltrane Legacy-t, az Orbay Lilla Quartet-et , de a fellépők között van a Subtones, a Stinky Bugs Koszi Jankával és Méhes Adriánnal, valamint a Tamás Project. Természetesen a teljesség igénye nélkül említettem néhányat a vendégeink közül. Idén is a hazai jazz, fusion és funk-soul szcéna legnépszerűbb együttesei, előadói adnak majd koncerteket” - teszi hozzá.

A beszélgetés e pillanatánál egyetemi ügyben keresik, halaszthatatlan. Néhány perc után kodolányis kérdések kerülnek terítékre közöttünk is. A harmincéves intézmény életében sorsdöntő intézkedések történtek, június elsejétől új tulajdonosa van a Kodolányi János Egyetemnek. Az egyetem fenntartója mostantól a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási és Koordinációs Zrt., amely székesfehérvári kis- és középvállalkozások konzorciuma. Vezérigazgatóként úgy látja, az egyetem érdekeit messzemenően figyelembe veszi az a regionális szerveződés, amely most létrejött.

„Szeretek jó ügyeket szolgálni, és most a Kodolányi van a fókuszban. Az egyetem érdekeit szolgálják azok az intézkedések is, amelyek pontosan megtervezett folyamatként történnek. A feladataimat úgy vállaltam, hogy körbe vagyok véve egy kiváló szakértői csoporttal, akikkel minden kérdésben szakmai döntéseket hozunk. A gazdaságos működéshez megvan az ideális üzemméret, ehhez igazodunk” – szögezi le.

„Ez egy vállalkozás, amelynek fontos pillére a budapesti Campus, amelyet megfelelő módon tovább gondozunk, és a szükséges területeken fejlesztjük. Orosháza is olyan bázis, ahol fejlesztési terveink vannak. Olyan oktatási központot szeretnénk kialakítani, ahol más felsőoktatási intézményekkel együttműködve, a térség munkaerőpiacához igazodva képzünk szakembereket. Az egyetem azonban erőteljesebben fókuszál a jövőben Székesfehérvárra és a megyére, hiszen itt is megvannak a speciális munkaerőpiaci igények – fogalmaz a vezérigazgató.

Kifele menet emlékek hada tolakodik elő, elmerülök a nosztalgiában. A fehérvári „A” épületben működő Vörösmarty Rádió szerkesztőségi hangulatát, a földszinti stúdióban próbáló United zenéjét, a menza illatait, a sokezernyi egyetemista zsivaját jó felidézni. Harminc év alatt harmincnégyezer friss diplomást indított útnak a székesfehérvári alapítású egyetem. Úgy fest, szükség van a Kodolányira Székesfehérváron, Budapesten és Orosházán is. Mits Gergely vezérigazgató és vezetőtársai így érzik, és ezt támogatják.

Szerző: Virágh Ildikó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában