Hagyaték

2023.06.01. 20:00

Grafikák és korhű tárgyak segítenek időutazni honfoglaló őseink korába, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban (galéria)

Bugyellárisok, fegyverek, csuprok, díszek és persze a híres visszacsapó íj sem hiányzik a bemutatóról.

Hajdú Marianna

Használati tárgyakon kívül, viseletek, díszek és fegyverek is láthatók, a csütörtökön megnyílt kiállításon

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Hagyaték címmel nyílt tárlat csütörtökön, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol a honfoglaló őseink, a lovas-nomád élethez szokott eleink mindennapjait tükröző, a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület által bemutatott, kézműves és korhű tárgyak, eszközök és viseleteknek egy-egy darabjai láthatók. 
Az érdekes tárgyak mellett nemcsak fegyverek, de Danka Attila, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézmény tanárának grafikai alkotásai is megtalálhatók, amiken szintén őseink kora és világa jelenedik meg. 
A honfoglaló magyarság, és a lovas nomád népek hagyatékát megidéző kiállítást, Kanizsay Zsolt a következő szavakkal nyitotta meg:

– Bár az egyesület nevében az szerepel, hogy hagyományőrzők, de szerencsére nem őrzik ők a hagyományt, hanem megélik azt és át is adják, ami még fontosabb. Erre biztatnék én is mindenkit: élje meg ezeken a tárgyakon, ezeken a csodálatos hagyatékokon és képeken keresztül, élje meg azt amit ők is átélnek, és adja tovább.

Az arany- és ezüstéremmel büszkélkedő Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület az év minden szakában tart harci íjász bemutatót, íjászoktatást, de még gasztronómiai bemutatót is. Felszerelésük nagy részét az egyesület tagjai saját maguk készítik, úgy mint a ruházatukat, a bőrtárgyakat és fegyvereiket is. Danka Attilát már gyerekkora óta foglalkoztatja őseink öröksége, és húsz évvel korábban maga is aktívan íjászkodott a törökszentmiklósi Szépmezők Szárnya Hagyományőrző Egyesület tagjaként. Az elmúlt években baráti kapcsolatot alakított ki a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjaival, így megtiszteltetés volt számára a felkérés a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár részéről, hogy közösen rendezzék meg a kiállítást. A kiállításra olyan válogatást hozott, amelyek leginkább felkelthetik az érdeklődést a honfoglalás korának és a sztyeppei lovas nomád életmódnak sokszínűsége iránt.

A kiállítás június 30-ig ingyenesen megtekinthető, az intézmény nyitvatartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában