Serkenjetek nyeregbe gyerekek

2023.05.17. 14:15

Lulu baba és a gurulós lovacska hív mindenkit a fehérvári gyereknapra

Sajtótájékoztatót tartottak a gyermeknapi eseményekkel kapcsolatban a Hetedhét Játékmúzeumban. Az intézmény emeletén, a Réber-teremben a szervezők, vagyis a város, a múzeumok és a kulturális központ vezetője ismertette a részleteket.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Ahogy minden évben, úgy idén is megtartják a gyermeknapi programokat a megyeszékhelyen. A Hetedhét Játékmúzeum, a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), és az önkormányzat által szervezett Hetedhét Játékfesztivál a szokásoktól eltérően csak egy napos lesz, de az talán színesebb, és tartalmasabb is egyben. 

-Május utolsó vasárnapja minden évben a gyermeknap és évek óta a városhoz kötődik egy színvonalas rendezvény, a Hetedhét játékfesztivál, ami idén sem marad el. Igaz, a költségek növekedése miatt most csak egy napos lesz, de május 28-án 10 órától este 20-ig rengeteg játékban és aktivitásban lehet része a családoknak. Mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik a Hozd el a kedvenc játékodat, a másik a Hétbolha Játékcserebere nevű program, melyek bevételét az Igazgyöngy Alapítvány részére tudják a gyerekek majd felajánlani, mondta Lehrner Zsolt Alpolgármester.

A játék már el is kezdődött! A törzsből vágott szeletből kifaragott lovaknak nem tudtak ellenállni a felnőttek sem, muszáj volt kirakni
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

-Én még az a generáció vagyok,  aki a Vajon kire ütött ez a gyerek című dalon nőttem fel és meg voltam győződve, hogy Janikovszky Éva rólam írta azt a könyvet, aztán azóta meg már tudom, hogy valószínűleg a gyerekeimről készült ez a remekmű, emlékezett és buzdított játékra mindenkit Belényesi Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. 

Igaz Krisztina, a SZKKK szakmai vezetője Nagy Veronikát úgy mutatta be, mint a fesztivál lelkét.

-Aki volt már a Hetedhét játékfesztiválon, az tudja, hogy mindig egy kerettörténetben jelenik a nagy egész, aminek a kiindulópontja kivétel nélkül a gyűjtemény. Ez azért fontos, mert így tudjuk kivinni az utcára a programot, és így tudjuk bemutatni az ott lévő tárgyakat, valamint az abban rejlő értékeket. Egy gurulós lovacska áll a középpontban a Moskovszky gyűjteményből, ám május utolsó hétvégéjén nagyon elkeseredik, mert azt érzékeli, hogy túl kicsi, hogy nála sokkal értékesebb nagy hintaló, ezért úgy dönt, hogy világgá megy. Ezt egy baba a szomszédos polcról észreveszi és megpróbálja megvigasztalni, ami csak részben sikerül, ugyanis a vége az lesz, hogy ketten mennek világgá. A gyerekeket pedig arra kérjük, hogy csatlakozzanak, vagyis menjenek el kalandozni Lulu babával és a lovacskával, és akkor észre fogják venni azt is, hogy mennyi érdekes dolog van a múzeumban, foglalta össze a kerettörténetet Nagy Veronika.

Nagy Veronika, Belényesy Károly, Lehrner Zsolt és Igaz Krisztina részletesen elmondták a fesztivál ütemtervét
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A Hetedhét Játékmúzeum muzeológusa, aki azt is elárulta, hogy az ELTE Tanítóképző, illetve a Pedagógiai és Pszichológiai Karának hallgatói fogják segíteni az egész napos munkát, és hogy a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium hallgatói is részt vesznek majd a programban, mint Lókötők.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

-Ha jó idő lesz és az eső sem esik, akkor egy kicsit meg tudjuk nyújtani ezt a programot. Kettő helyett csak egy napos a rendezvény, ám egy nap alatt nagyon nehéz végig járni minden állomást. A szülők részéről türelmet igényel, mert bizony sok idő, míg mindenki bejárja az egész játékfesztivált. Ugyanakkor éppen az a lényeg, hogy a szülők együtt játszanak a gyerekekkel, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Azt fontos hozzátenni, hogy a színpad a megszokott helyén, a püspökség előtt, de azt is mindig hangsúlyozom, hogy a színpadot nem azért állítjuk fel, hogy egész nap megtöltsük programokkal, hiszen hagyni kell szabadidőt, hogy a családok, gyerekek játszanak, hiszen a játék a lényege az egész programnak, zárta a beszédek sorát Igaz Krisztina, az SZKKK szakmai vezetője.

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában