Kiállítás

2023.05.23. 10:05

Lírai illusztrációk Pék Esztertől

Kárpátaljai gólyafészkek címmel nyílt meg Pék Eszter Anna művésztanár kiállítása az Aranybulla Könyvtárban. Az érdeklődők hangulatos akvarell képeket láthatnak.

Bokros Judit

Pék Eszter Anna (középen) képeit Péntek Imre ajánlotta a közönség figyelmébe. A bal szélen Csiszárné Mahler Mónika könyvtárigazgató

Forrás: Aranybulla Könyvtár

Hétfőn délután alig lehetett beférni a könyvtár kiállítóterébe, olyan sokan érkeztek a Zentai Úti Általános Iskolában tanító Pék Eszter Anna kiállítására. Az alkotó már jó néhány egyéni és csoportos kiállítást tudhat maga mögött, és számos könyvet illusztrált. Ezen illusztrációk sorába illeszkednek a felvidéki Fellinger Károly Kárpátaljai gólyafészkek című verseskötetéhez készült munkák is, amelyek eredeti, akvarellel készült változataiból mutatnak be ötvenet az Aranybulla Könyvtárban.

A megnyitón Csiszárné Mahler Mónika, a bibliotéka igazgatója köszöntötte a hallgatóságot, majd Péntek Imre, Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas költő ajánlotta a műveket a közönség figyelmébe. Az illusztrációkat magas színvonalúnak nevezte, és kiemelte, hogy Pék Eszter komoly, elmélyült munkákat adott ki a kezei közül. Megfogalmazása szerint „lírai realizmussal” ábrázolt, vagyis „… erőteljes vonalak, karakteres figurák, lágyan összesimuló formációk látszanak a könyvben…”. A képek jól visszaadják a falvak Fellinger által versbe foglalt jellegzetességeit.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével a költő, Fellinger Károly is, aki szakmáját tekintve mezőgazdász. Ugyanakkor hatvan könyv szerzője – derült ki szavaiból a megnyitón. A friss könyvről – amely egy, a Kárpát-medence magyarok által lakott, vagy magyar vonatkozású településeit bemutató barangoló sorozat része – a szerző elmondta: a Covid idején kezdte meg a barangolásokat. Szó szerint bejárta először Szlovákiát, majd alapos helytörténeti kutakodás után megírta a verseket. A Kárpátaljáról készült kötetet még az orosz-ukrán háború kitörése előtt kezdte el. A kiadványokat inkább tájékoztató jellegű könyveknek nevezte, ám ezúttal, Pék Eszternek köszönhetően szép, lírai alkotások születtek a versek mellé.

A megnyitón Pék Eszter elmesélte, hogy a kiadót, amelytől a megbízást kapta a kötet illusztrálására, a nemrég elhunyt Saitos Lajos költőn keresztül ismerte meg.

Az eseményt a Hungarium Együttes szereplése és Pék Eszter egyik tanítványa, Orosz Anna éneke tette még hangulatosabbá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában