Kiállításmegnyitó

2023.05.15. 19:00

A Bakos-gyűjtemény két háború közötti kiadványaiból

Bicskén a Nagy Károly Városi Könyvtárban folytatódik a kulturális programok sora. Kedden, május 16-án könyvekből, kiadványokból nyílik kiállítás.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Károly Városi Könyvtár

Megnyitójára ugyan csak szerdán kerül sor, a bicskei városi könyvtárban már hétfőn megkezdődött az ünnepi programok sora. Az író-olvasó találkozó után kedden a Bakos-gyűjtemény két világháború között megjelent könyveiből állítanak ki. Az alkalomból 17 órakor Sulyokné Guba Judit, önkormányzati képviselő, a Humán Erőforrások Bizottságának elnöke mondja el gondolatait a megjelenteknek. A továbbiakban a tárlat május 31-ig a könyvtár nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Mit érdemes tudni a gyűjteményről? – Bakos Endre egy igazi bibliofil, irodalomkedvelő fővárosi könyvelő volt, aki Lakatos István költőn keresztül került kapcsolatba Bicskével. Még életében Bicske városnak adományozta hatalmas, mintegy 3-4 ezer darabos könyv-, és kiadványgyűjteményét 1986-ban, amely halála után, a 90-es évek végén került hozzánk a könyvtárba, megőrzésre – mondta a feol.hu kérdésére Endrédiné Szabó Erika, a könyvtár vezetője, aki azt is hozzátette, eddig sajnos a gyűjtemény nem került feldolgozásra, annak felmérése, katalogizálása, illetve végső elhelyezése is várat még magára. 

A gyűjteményből kedden a két világháború közötti időszakban megjelent könyvek és folyóiratok kerülnek kiállításra. Az Új Időkből című folyóirat szinte minden évfolyamából találhatók számok a gyűjteményben, ezért kapta a kiállítás az Új Idők címet. A tárlaton bemutatott darabokat nem csak megnézni lehet, de bátran kézbe is vehetők és akit érdekel, nyugodtan bele is olvashat az egyes kötetekbe, újságokba.

- Nagyon bízunk benne, és talán a kiállítás is lökést adhat annak, hogy végre állandó helyre költözzenek a gyűjtemény darabjai, ahol méltó módon ápolják és gondozzák őket. Nyilván nem minden olyan értékes benne, de hogy milyen értékek lapulnak a gyűjteményben, csak akkor derül ki, ha egyesével végignézik, feldolgozzák Bakos Endre örökségét - zárta Endrédiné. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában