Nehéz dolga volt a zsűrinek

2023.02.26. 14:31

Fehérváron mérték össze tudásukat az ország ifjú kamaraegyüttesei

Eredményhirdetéssel és gálaműsorral zárult a X. Országos Kamarazenei Verseny, amelynek idén a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI adott otthont. Az ország különböző pontjairól érkező ifjú zenészeket szakmai zsűri értékelte, a bíráktól pedig az elismerések mellett hasznos tanácsokat is kaptak a megmérettetés zárónapján.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ország tíz zeneművészeti szakgimnáziumából összesen 38 kamarazenekar érkezett Székesfehérvárra, hogy tudásukat bemutassák a zsűrinek és összemérjék kortársaikkal. Bár az országos versenyt immár tizedik alkalommal rendezték meg, az idei volt az első, amit Fejér székhelyén valósítottak meg.

– Az elmúlt két napban izgalmas és felemelő kamarazenei produkciókat láthattunk, hallhattunk a versenyen. Nagy örömömre szolgált, hogy iskolánk lehetett a házigazdája ennek a megmérettetésnek, és a fiatal zenészek itt mutathatták meg tehetségüket és készségeiket ebben a kivételes műfajban – fogalmazott Király István, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója. Az intézményvezető kiemelte, az ilyen események fontos szerepet játszanak abban, hogy a diákok számára a közösségi élmények megszerzésére is lehetőséget biztosítsanak a tanulás és fejlődés lehetősége mellett. Király István úgy fogalmazott, az elmúlt két napban pontosan ennek a közösségi élménynek volt tanúja az intézményben.

Tóth Péter, zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánhelyettese, a zsűri elnöke kiemelte: – Ami ebben a versenyben a legfontosabb, az a kamarazenélés élménye. Nem az számít, hogy ki milyen színvonalon játszik, hanem az, hogy hogyan képes együtt zenélni a többiekkel. Ennek a megtanulása az egyik legfontosabb feladat egy muzsikus számára. Rengeteg élmény kaptunk ez alatt a 38 produkció alatt, és azt gondolom, egy nagyon jó áttekintést is nyertünk a magyarországi zeneoktatás pillanatnyi helyzetéről. Rengeteg olyan tehetséget láttunk, aki garancia arra, hogy a hazai zenei élet a következő években is magas színvonalú lesz.

Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene tanszakánek vezető egyetemi docense, a zsűri tagja köszöntőjében kiemelte, szükség van az olyan rendezvényekre, amelyek során a sokszor „elvonuló” zenészek találkozhatnak. Fülei Balázs úgy fogalmazott, a zenészek pályája csupa kérdés, ami abból áll, hogy a visszajelzések alapján fejlődnek, haladnak a pályán. – Az ilyen összejövetelek, amikor másokat is hallunk, amikor egy új szemszög véleményét halljuk, az hozzátesz ezekhez a kérdésekhez. Azt kívánom mindenkinek, hogy minél több választ kapjanak, mert a válaszok alapján újabb kérdéseket tudnak feltenni saját produkciójukkal kapcsolatban. Azt gondolom, hogy ez a zenei érésnek és a zenei felnőtté válásnak a folyamata – hangsúlyozta Fülei Balázs. Arnóth Balázs, a zsűri harmadik tagja, a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének egyetemi docense köszöntőjében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt két napnak sokkal inkább koncerthangulata volt, mintsem verseny.
A fiatal versenyzők tehetségét jól mutatja a zsűri nehéz döntése is, hiszen a 38 kamaracsoport között több különdíjat is kiosztottak, és a dobogóra is nyolc zenekar állhatott fel. Harmadik helyen végzett a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium hegedűtriója, valamint a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium kamaracsoportja. A második helyet érdemelte ki a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kamaraegyüttese, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumból érkező W Kamaraegyüttes, valamint a Vajda Kvintett. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott a Bartók Konzi Beat, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium klarinét triója és Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium fúvós ötöse.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában