VIII. Pajtaszínház Program keretein belül

2023.01.12. 19:00

A Nemzeti Színházban is bemutatkozhat a SárKör színtársulat

A VIII. Pajtaszínház Program keretein belül a Nemzeti Színházban is bemutatja a sárkeresztúri SárKör színtársulat a Fazekas Mihály verses elbeszélése alapján színre vitt Lúdas Matyit.

Héjj Vivien

A Lúdas Matyi első bemutatója Sárkeresztúron, a Bella István Művelődési Házban lesz január 22-én

Forrás: Elekes Gergő / FMH

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésével indult útjára 2015-ben a Pajtaszínház Program, melynek legfőbb célja a valaha oly erős magyar falusi színjátszó hagyományok revitalizálása volt.

A projekt keretében az ország megannyi településén alakultak vagy szerveződtek újjá színjátszó körök, melyek tagjai az éves Pajtaszínházi Szemlén ismerkedhettek meg egymással, s adhatták elő színvonalas produkcióikat. Fejér vármegyét érintően az évek során többek között Mezőszentgyörgyre, Sárszentágotára, Kincsesbányára, Magyaralmásra és Mányra is eljutott a program.

Ezúttal a sárkeresztúriakon a sor. A SárKör színtársulat Fazekas Mihály Lúdas Matyijának mese változatát viszi színre, melyet humorral fűszerezve, táncos elemekkel színesítve láthat a közönség. A színjátszók szakmai mentora, a darab rendezője nem más, mint a Vörösmarty Színház színművésze, Kozáry Ferenc.

A társulat tagjai mellett közreműködnek a Kacifánt Néptánccsoport táncosai, hegedűn játszik Huszti Tivadar. A jelmezekért Müller Erika felel, a kellékeket a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Sárkeresztúri Napraforgó Óvoda biztosítja.

A Lúdas Matyi első bemutatója január 22-én 16 órakor lesz a sárkeresztúri Bella István Művelődési Házban, a szervezésben és a lebonyolításban a Szeretem Sárkeresztúrt Egyesület vállal aktív szerepet.

A keresztúri bemutatót követő héten – január 28-án – a produkció már is a fővárosba utazik: a VIII. Pajtaszínházi Szemle alkalmával a Nemzeti Színházban, a Gobbi Hilda Színpadon mutatkozhat be a társulat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában