Francia sanzon, kávéház és Czóbel-képek a falon

2022.11.23. 07:00

Interaktív történelmi játék a Deák Gyűjtemény falai között (videó, galéria)

Még regisztrálhat az, aki részt kíván venni a Szent István Király Múzeum interaktív élő történelmi játékán. Czóbel Béla korát idézi meg három múzeumpedagógus, egy tudományos titkár és egy színészszakkörös diáklány. Ilyenkor szokott az emberek többsége megriadni, hogy ez nyilván valamilyen tudományos előadás lesz, amiből úgysem értek semmit. De erről szó nincs.

Nagy Zoltán Péter

Fotó: Nagy Zoltán Péter / FMH

A szereplők magukra öltik a múlt századi Párizs viseletét, megjelenik az 1906-os Nagybánya hangulata, és szó szerint megidézik a művészetek kincsesládájának számító Szentendrét. A hallgatóságnak ideje sem lesz felfogni, hogy belecsöppent egy ismeretlen korba, ahol megjelennek az illatok, ízek. Ahogy Zöldi-Birkás Éva múzeumpedagógus elmondta a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak, kisebb vendéglátásban is részesülnek, akik a programra ellátogatnak, így már garantált az ízek, illatok megjelenése. – Egy öreg gramofon is a segítségünkre lesz, amely francia sanzonokkal „festi” be az előadás terét, felidézve Czóbel fiatalkorának kávéházi derűjét – mondta Zöldi-Birkás Éva. A játék Czóbel képei között egy kiállítótérben zajlik majd, ahol régi idők egyéniségei szólítják meg a látogatót.

– Megítélésem szerint egy ilyen történelmi játék nem átfogó tárlatvezetést ad, hanem magát az embert és annak történeti környezetét. Így az alkotások társaságában megidézzük azt a kort, ahol Czóbel képei születtek – mesélt átéléssel az interaktív játékról Haraszti Zsigmond múzeumpedagógus, aki egyébként az ötvenes éveket hozza el a látogatóknak, és bizony előadását úgy kell alakítania, hogy meglesheti őt a titkos szolgálat. – De nemcsak a nagy történelmi események veszik körül az embert, hanem a pletyka szintjén miként látja egy egyszerű helyi lakos Czóbelt, a szupersztárt.

Vigyázat! A rendezvény sajtó nyilvános, tehát előfordulhat, hogy lefotózzák, levideózzák a látogatókat, sőt talán le is festik. November 26-án, szombaton fél négykor kezdődik az előadás a Városi Képtár Deák Gyűjteményben, az Oskola utca 10. szám alatt. Még regisztrálhatnak a [email protected] címen. Részletes információk a múzeum honlapján találhatók.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában