Tejbegríz és körömpörkölt

2022.10.02. 07:09

Vértesacsai együttlét, Szent Mihály áldása mellett (videó, galéria)

Egész tavasszal és nyáron vártuk az esőt, mindhiába, lett is olyan aszály, amilyenre még az idősebbek sem nagyon emlékeznek a Vértes lankáin.

Tihanyi Tamás

Fotó: Kricskovics Antal

Az elmúlt hetekben, ha késve is, de megérkeztek az esőfelhők, erre a hétvégére ugyancsak bőven jutott belőlük. Így aztán úgy döntöttek Vértesacsán, hogy szokásos közösségi rendezvényüket nem a helyi általános iskola tágas udvarán rendezik meg, hanem a művelődési házban, illetve a létesítmény előtti utcában. Nem sok idő maradt a változtatásra, de Kovács Zoltán polgármester gyorsan intézkedett és sikerült a sátrakat áttelepíteni annak érdekében, hogy kiszolgálhassák a sok remek étekre és kikapcsolódásra vágyó helybélit és a településre látogatókat.

A kondérokban remek kakas-, köröm-, birka- és vaddisznópörkölt, pacal, slambuc és húsleves gőzölgött, alkalom nyílott a helyi borok és pálinkák kóstolására, de a szervezők hagyományos módon a gyerekekre is gondoltak egy jókora fazék tejbegríz elkészítésével. Lett is akkora forgalmi dugó Vértesacsa azon fertályában, amekkorát talán még soha nem látott arrafelé a település. A hagyományos Szent Mihály-nap természetesen kulturális és szórakoztató programokkal fűszerezte az együttlétet, miközben a gyerekek sem unatkozhattak, hiszen őket íjászok, kézműves foglalkozások és ügyességi játékok várták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában