Petőfi200

2022.10.31. 08:00

Petőfi-vándorkiállítás érkezik Dunaújvárosba

Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából vándorkiállítást hoztak létre.

DH

Székesfehérváron szeptember közepén „állomásozott” a Petőfi-busz

Fotó: FMH-Archív / NN

Ez a rendhagyó múzeumbusz november 2-án és 3-án Dunaújvárosban, a főtéren fog állomásozni – erről adott hírt a napokban a József Attila Könyvtár a honlapján. Az „Átröpűlök hosszában hazámon” címet kapta a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott tárlat, amely szeptember 1-jén kezdte az utazást. Mint azt az ajánlóban írják, a kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás. 

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, amely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. 

Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai. Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg egyebek mellett az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket. A tárlattal decemberig több mint hatvan település közönsége találkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában