Frissen Fejérből

2022.08.10. 20:01

Ne féljetek szentté válni – vándorkiállítás nyílt a Koronázó téren

Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek portréi sorakoznak a Koronázó térnél, a romkert oldalában. A minden korosztály számára érdekes és informatív szabadtéri tárlat augusztus 25-ig várja az érdeklődőket.

Héjj Vivien

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Már a hivatalos megnyitó előtti percekben magával ragadta a munkából hazafelé igyekvőket és az éppen arra sétálókat a Koronázó téren felállított vándorkiállítás. Gyerekek és felnőttek egyaránt érdeklődve olvasták a részletgazdag grafikával és megannyi értékes információval ellátott, szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek portréit ábrázoló forgatható plakátokat.

Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében arról beszélt, az ember sorsa, amit isten kijelölt számára az, hogy kiteljesítse önmagát, kiteljesítse sorsát. A kitejesedett ember a szent ember, aki megvalósítja isten róla alkotott tervét, akiben a fogyatkozások megszűnnek, az erények gazdagsága feltündököl, akire a környezetében élő emberek felnéznek, mert tanulnak tőle, mert szeretetét megtapasztalva sebeikből gyógyulnak.

– Szentté kell válnunk, mindannyian erre vagyunk meghívva. Szentté lettek azok, akiknek tablói itt vannak mögöttünk, a Szent István-i templom fölött vagy a templomban. Az ő alakjuk átöleli az egész történelmünket. Szent Istvánnal kezdődik ez a sor és Kaszap Istvánnal fejeződik be. Mindegyikükről biztosan tudhatjuk, eljöttek Szent Istvánhoz, itt jártak Székesfehérváron, megfordultak abban a városban, amely a szent király városa és a magyar szentek városa. – mondta a megyés püspök kívánva, hogy a kiállítás megérintse az emberek szívét és lelkét.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója nyitóbeszédében arról beszélt, méltó és igazságos, hogy azon a helyen, ahol az első magyarországi szentté avatás volt, Szent István és Szent Imre sírjánál, magyar szenteket bemutató kiállítás nyíljon.

– Mi az, amivel egy szent több egy jó embernél? Azt hiszem, a válasz nagyon egyszerű: azzal többek, hogy ők nem magukat élték, hanem Krisztust, teljesen átadták magukat Krisztusnak. Valójában egyetlenegy ember sem képes a saját erejéből szentté válni. Az teszi az embert szentté, hogy teljesen átadja magát Krisztusnak. Itt érkezünk el a kiállítás mottójához, II. János Pál pápa gondolataihoz: „Ne féljetek szentté válni!” – fogalmazott Smohay András, kiemelve, Kállai Nagy Krisztina grafikusművész nagyon karakteresen ábrázolja a szenteket, s ezáltal képes arra, hogy alakjukat közel hozza az emberekhez.

A vándorkiállítás augusztus 25-ig marad Székesfehérváron. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában