Táltosdob és gólyaláb

2022.08.19. 14:53

Érmék kalapács alatt, zászlók a magasban - életkép a Királyi Napokról (videóval)

S. Töttő Rita

Forrás: S. Töttő Rita / FMH

Csütörtökön délelőtt rendkívül izgalmas és színes program várta a családokat a székesfehérvári belvárosban. A kézműves standok már önmagukban is sok érdekességet tartogattak, de mellette verhetett pénzt, feltekinthetett a gólyalábasokra és megcsodálhatta a zászlós felvonulást az, aki kilátogatott a középkori hangulatot árasztó Királyi Napokra. A pénzverést mi is kipróbáltuk…

Fotós: Fehér Gábor / FMH

A Szent István Király Múzeum díszudvarában várta az érdeklődőket csütörtökön délelőtt Mecser Norbert, aki pénzverésre tanította az érdeklődőket ezen a meleg napon. Numizmatikával és papírrégiségekkel foglalkozik, s nem mellesleg vállalja verőtövek vésését is. S hogy ez mit is jelent pontosan? Elmesélte:

– Az éremverő töveket múzeumok, hagyományőrző csapatok szokták rendelni, melynek segítségével maguk verhetik a pénzérméiket. Autentikus technikával készülnek a vésett verőtövek. Már kétezer éve, a rómaiak is úgy vésték ezeket a verőtöveket, hogy fogtak egy edzett darab vasat, kézi vésővel bevésték, majd összeállították – mi magunk is így készítjük – árulta el a Mályiból érkezett szakember, aki ezúttal III. Béla tálkapénzének másolatát veri a Királyi Napokon. – Eredetiben ez az érme kicsit más, tálka alakú volt. Az alak pontos okát nem tudni, egyesek szerint azért volt tálka alakú, hogy könnyebben fel lehessen venni az asztalról. Illetve a bizánciaknál volt elterjedt ez a forma, s mivel III. Béla Bizáncban nevelkedett, ott találkozhatott ezzel a technikával.

Nem sokkal arrébb, az Országalma előtt vártak sorukra a Pavane zászlóforgatók, akik Szegedről hozták látványos műsorukat.

– Történelmi zászlóforgatással és tánccal foglalkozunk. Már több alkalommal is részt vettünk a Királyi Napokon, ahol mindig nagyon jó a közönség – mondta el felkészülésük előtt Tóth Kitti, a csoport tagja. – Látszik, hogy élvezik, s ezért mi is hálásak vagyunk.

De sok egyébre is felfigyelhetett a középkori belvárosban sétáló: táltosdobra, ételáldásra, gólyalábasok felvonulására – hogy csak néhányat említsünk az idén is remek programok közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában