A program illeszkedik az Aranybulla Emlékévhez

2022.07.05. 16:30

Zenetörténeti kuriózum is lesz a „Harmonia Albensis” sorozatban

Hamarosan, csütörtök estétől ismét felcsendülnek a harmóniák a fehérvári templomokban – megkezdődik a „Harmonia Albensis” sorozat.

Bokros Judit

Forrás: FMH-Archív / NN

Már jó néhány éve megszokhattuk, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar júliusban – leszámítva a Covid időszakát - nagyszabású templomi koncertsorozatot rendez illusztris vendégfellépők bevonásával. Idén ezen a héten, július 7-én lesz az első hangverseny, amely „A magyar egyházzene évszázadai” mottóval szervezett sorozat része. 

Mivel idén ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, ezért a zenekar által összeállított program is illeszkedik az emlékévhez, vagyis: „… a magyar egyházzene hosszú történetén vezetik végig az érdeklődő zenebarátokat az államalapítás korától napjainkig.”

Július 7-én „Gaude, Civitas Regia – Örvendezz, királyi város” címmel lesz nyitókoncert, amelyben a Szent István alakját felidéző gregorián tételtől a barokk, romantikus és modern mesterek kórusművein át a kortárs magyar zeneszerzők darabjaiig bezáróan sok száz év repertoárját mutatja be az Ars Oratoria Kamarakórus, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével a Szent Imre-templomban. 

Hasonló tematikát követ a második hangverseny, amelyen Tóka Ágoston Junior Prima-díjas orgonaművész lép fel az evangélikus templomban. Az est különlegessége, hogy a programban Kodály gyönyörű Epigrammáinak teljes sorozata is helyet kapott, a mester születésének 140. évfordulójára emlékezve. 

A harmadik esten a 18. század legjelentősebb magyar komponistája, a győri székesegyház karnagya, Istvánffy Benedek nagyszabású egyházzenei alkotása, az 1774-ben bemutatott Szent Dorottya-mise csendül fel neves énekművészek, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Ars Oratoria Kamarakórus, valamint a székesfehérvári kórusok tagjainak közreműködésével, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényletével. 

A sorozatot valódi zenetörténeti kuriózum zárja: a Rómában és Bécsben működött hírneves olasz zeneszerző, Antonio Caldara 1713-ban, Rómában bemutatott Szent István-oratóriuma hangzik el kiváló énekes szólisták, valamint a hazai régizene-játszás prominens együttese, a Savaria Barokk Zenekar tolmácsolásában, Németh Pál irányításával. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában