Történelmi regény

2022.06.24. 07:20

Anonymusról írt legújabb kötetében Schmöltz Margit, rendhagyóan

A történelmiregény-íróként is ismert Schmöltz Margit könyvbemutatójára várták a közönséget csütörtökön a Királykút Emlékházba.

Bokros Judit

A történelmünkből merítő fikciós regény ez

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Schmöltz Margit jelenleg szülővárosában, az esztergomi Helischer József Könyvtár igazgatója. Ám gyermek- és kamaszkorát Székesfehérváron töltötte, a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, ráadásul egyéb családi kötődése is van a városhoz.

A középiskola után informatikus-könyvtáros (Debreceni Egyetem) és kulturális menedzser (ELTE) végzettségeket szerzett. A tudománytörténeti és ismeretterjesztő munkák mellett szépirodalommal is foglalkozik: meséket, novellákat, illetve romantikus történelmi regényeket ír. A Kő kövön című, 2019-ben megjelent könyve Székesfehérváron játszódik, több korszakban.

A 2020-ban kiadott, A Sólyom szárnyat bont – Anonymus 1. című kötete a 12. századba repíti vissza az olvasót, izgalmas történetet körítve a krónikás köré. Ezt eddig nem mutatták be Fehérváron, így – ugyan a regény második része idén májusban látott napvilágot Sólymok fellege címmel – ezúttal erről esett bővebben szó.

Az író Magyarország történelmében dicsőséges korba akarta helyezni a cselekményt, hiszen a háborúkat sokan megörökítették – tudtuk meg tőle. Ezért gondolt III. Béla korára, s akkor már adta magát, hogy Anonymus legyen a főszereplő. Ráadásul a történet Esztergomban játszódik. A regény fikciós játék, amelybe bizony az is belefér, hogy a krónikás ezúttal nő…

Az esten a Hungarikum együttes egyik tagja, Kremnitzky Géza zenélt és énekelt. A házigazda Bakonyi István irodalomtörténész volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában