Mécsesgyújtás az Országzászló téren

2022.05.24. 07:00

Székelykapuk a világ körül – előadás Fehérváron

A Fejér Szövetség 549. Hétvezér estjén Székelykapuk a világ körül címmel Pethő Sándor és Timár Tibor székelykapu-faragó tart előadást május 24-én, kedden 18 órától Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

A világ legnagyobb székelykapuja Erdélyben, Torja községben – tervezője és a minták faragója Pethő Sándor

Forrás: Facebook

Az előadók a Székelykapuk a Világ Körül Alapítvány jeles székelykapu faragói, akik már-már a világ minden tájékán – főként ott, ahol magyarok is élnek – állítottak székelykaput, valamint a világ legnagyobb székelykapuja és kopjafája is az ő kezük munkáját dicséri. Az érdeklődők betekintést nyernek az alapítvány munkájába, oktatási tevékenységébe, és megismerkedhetnek a székelykapuk és kopjafák eredetével, jelképrendszerével és szerepével a magyar és székely emberek életében. Minthogy az előadás éppen a fehérvári Ereklyés az Országzászló és Trianon Emlékmű hajdani avatásának 86. évfordulójának napjára esik, a Fejér Szövetség az előadást követően látogatóival együtt mécsesek gyújtásával emlékezik az 1936. évi avatásra a már négy éve helyreállított és újra felavatott Országzászló téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában