Hagyományőrzés

2022.05.24. 16:30

Nagy sikert arattak fellépésükkel a német sváb bálon a pusztavámiak

A település küldöttsége nemrégiben Gerlingenben járt, a német sváb bálban. Fellépőik komoly sikert arattak.

Nédó Géza

A Pusztavámi Német Nemzetiségi Néptánccsoport itt civilben, a gerlingeni piactéren adott egy rögtönzött műsort – a siker itt sem maradt el

Forrás: szervezők

– Két év járványszünet után végre újra eljött az idő. Csodálatos estének nézünk elébe, első osztályú vendégekkel és remek programokkal. A legfontosabb dolog az, hogy végre újra összejövünk, együtt szórakozunk, táncolunk, örülünk a szövetségi sváb bálunkon – mondta Joschi Ament, a bál szervezője.

A német sváb bálra (egyedüli magyar kultúrcsoportként) a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkart, a tánccsoportot, valamint a pusztavámi fúvószenekarból alakult kamaraegyüttest hívták meg. A pusztavá­miak mellett még egy helyi hagyományőrző együttes lépett fel. Stuttgarttól nem messze, Gerlingenben rendezték meg a hagyományos bált, ahol a vendégeket Dirk Oestringer polgármester fogadta. Külön köszöntötte az est díszvendégét, Thomas Stroblt, Baden-Württemberg miniszterelnök-helyettesét és belügyminiszterét, egyben a kiutasítottak és a késői áttelepülők állambiztosát.

A magyar kultúrcsoport (énekkar, tánccsoport, fúvós­együttes) nem hozott szégyent a saját településére, de Magyarországra sem. A bálon jól érezték magukat, különösen elemében volt a tánccsoport és a fúvósok is – fiatalságuknál fogva. Gerlingen városban több ponton is bemutatták tudásukat a pusztavámiak. Túlzás nélkül lehet mondani, mindenütt óriási sikert arattak.

A magyar küldöttség még odafelé, Ulm városában megtekintette a Donauschwaben Múzeumot. Erről a területről ereszkedtek le egykor a nagy folyón új hazájukba, Magyarországra. Hazafelé a csoport Passauban is megállt, ahol megnézték István király feleségének, Gizella királynénak a sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában