Házhoz jött a teátrum

2022.05.11. 09:30

Közel telt házas előadás volt a Seregélyesi Művelődési Házban

Különleges színházi élményben lehetett része a seregélyesi közönségnek: Herczeg Ferenc Kék róka című előadását játszották a Seregélyesi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében.

Héjj Vivien

Lencsi szerepében Gulyás Gabriella, ölében Pál bőrébe bújva Ivaskovics Viktor

Forrás: Varga Endre

Budai villában találta magát a néző, a legforróbb évszak volt, a délutáni napfény besütött a nyári lak ablakán. Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikert hozó drámájának színhelye ez, a Kék róka című előadás érkezett Seregélyesre. Idilli családi hangulat uralkodik a színen mindaddig, amíg egyértelművé nem vált, a ház asszonya, Cecile, házon kívül van. 

Vadászni ment – állítólag –, egy kék rókagarnitúrát keres már egy ideje, nem találja az igazit. S a történet kiindulópontjából bontakozik ki eztán az egy kicsit sem egyszerű szerelmi sokszög. Hiába voltak a játszóhelynek – egy színházhoz képest – szűkösebb adottságai, a produkció résztvevői kihozták mindebből a maximumot, s a közönség sem volt hálátlan: a közel kétórás előadást vastapssal jutalmazták. Valódi színházi élményben lehetett része a közönségnek. A játszók mind a Déryné Társulat tagjai, név szerint Ivaskovics Viktor, Losonczi Kata, Turi Bálint, Dányi Krisztián és Gulyás Gabriella. 

A program és az előadás népszerűségét, a színházi élmény iránti igényt mutatja, hogy a művelődési ház és könyvtár 320 fő befogadására alkalmas színházterme majdhogynem megtelt a társulat érkezésekor. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával létrejött Déryné program széles körben megszólítja a magyar színházi élet résztvevőit, s felkarolja a kulturális fejlettség növelésében érdekelt térségeket, településeket. A program ismertetője szerint a kezdeményezés összetett módon nyújt támogatást a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek. 

Egyszerre képes megszólítani a kőszínházakat, az alkotótársulásokat, peremfeltételek nélkül a befogadó intézményeket, a kultúrafogyasztókat és a különböző kulturális hozzáférést korlátozó akadályokkal küzdő tömeget. A projekt részeként színházi produkciók utaztatásával hozzák közelebb a színházhoz a kistelepülési közönséget. A Déryné program olyan intézményeket, időszakos játszóhelyeket céloz meg, amelyek minőségi színházi előadásokat szeretnének műsorra tűzni. 

A programot több megyei település kulturális intézménye meginvitálta. Az isztiméri művelődési házba érkezik május 22-én a Tisza István és Ady Endre képzeletbeli találkozását bemutató Fekete zongora című előadás, majd egy héttel később a János vitézt viszik színre Martonvásáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában