Frissen Fejérből

2022.05.26. 10:00

Esti séta Fehérvár legrégebbi temetőjében

A Hosszú temető sírjai és sírboltjai közt járva családi történetek és egyéni sorsok, kereskedők, orvosok, gyógyszerészek és egyházi személyek életútjai elevenedtek meg Poklosi Péter szavain át.

Héjj Vivien

Érdekes információk érdekes életutakról

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A Szentháromság, a nép által Hosszú temetőnek nevezett temetőben vagyunk. Azt szokták mondani, hogy ez a város legrégebbi temetője, bizonyíték azonban nincs rá, egyik temetőről sem tudjuk biztosan, hogy mióta használja a város. A temető tulajdonosa az önkormányzat, a kápolna az egyházé – mesélt a temető történetéről Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület elnöke, aki a kápolnáról is számos érdekességet megosztott a jelenlévőkkel. 
– Ezt a kápolnát Hübner Antal építész – aki egyébként itt nyugszik – tervezte 1872-ben, és 1874-re kész is lett. Simor János hercegprímás, aki fehérvári születésű, és szülőháza a Piac térnél volt, adományozta a pénzt a kápolna felépítésére, ezért az ő szülei is itt nyugszanak – magyarázta Poklosi. 
– A város első püspökét, a fehérvári születésű Séllyei Nagy Ignácot is ebben a temetőben helyezték végső nyugalomra. Mondhatjuk, hogy ez a város legelegánsabb temetője, a társadalmi rang és vagyon úgy hozta, hogy itt összegyűlt a város „ereje”. Itt nyugszik a város majdnem minden polgármestere, a városi nemesség, katonák, hadügyminiszterek, iparosok, gyárosok és kereskedők. A temetőben két jelzett művészi alkotás van: Bory Jenő szobra, illetve Kallós Ede faragványa. – tette hozzá, majd az érdeklődők a temető sorai közt járva érdekes információkat kaphattak elismert személyek életútjairól. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában