Beszélgetéssel körített beavató est

2022.05.25. 07:05

Ária és dalok a Csónakázó-tó partján

Lezárult a bő egyhetes 21. Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek egyik különleges programjára Éjjel a főutcán címmel került sor.

Bokros Judit

Tatai Nóra klasszikus műveket, például Mozart-áriát is énekelt

Forrás: Pesti Tamás / FMH

A fesztiválon belül sokféle zenei produkció hangzott el, jó részük a Csónakázó-tó melletti füves területen, a szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ főépületének szomszédságában felállított szabadtéri színpadon.

A könnyűzene után pénteken egészen más, amolyan ínyencfalat kínálkozott a közönségnek, hiszen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kortárs Zenei Centruma tartott beavatóestet a dalok világába. Szerették volna szélesebb közönségnek is megmutatni, hogy a dal műfaja örök, korokon átívelő, és hogy az operáktól, az áriáktól sem kell laikusként feltétlenül idegenkedni. A zenével körített beszélgetés moderátora Jókai Ági volt, aki értő módon kérdezte az est főszereplőit. Így először a hölgyek kerültek sorra, vagyis Tatai Nóra operaénekes és a Blahalouisiana együttes énekese, Schoblocher Barbara mesélt a dalhoz, az énekléshez, illetve magához az operához fűződő viszonyáról. Később következtek a férfiak, maguk a kortárs zeneszerzők: a kortárs centrum művészeti vezetője, Dobri Dániel és a Blaha basszusgitárosa, a fehérvári kötődésű Jancsó Gábor. Juhász Gyula általa feldolgozott Csönd című versét Schoblocher Barbara énekelte el az esten. Dobri Dániel Shakespeare-szonettekből írt dalokat, ezeket adta elő Tatai Nóra, aki még klasszikusokat is énekelt. A Blahalouisiana dalai közül pedig három – köztük a székesfehérvári ihletésű Éjjel a főutcán – hangzott el kortárs, klasszikus hangszerelésben, új élményt adva. A műsorban kísérőként nagy szerep jutott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének, amelynek tagjai Ilosfai Csenge, Burján Gabriella (hegedű), Pillár Tamás (brácsa) és Valkó Béla (cselló) voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában