Frissen Fejérből

2022.02.04. 11:00

Csúcstechnológia a történelemórán a fehérvári iskola udvaron

A Bory Jenő Általános Iskola udvarán folytatódott február 3-án a középkori johannita konvent keresése.

Majer Tamás

A gyerekek is mozgásba hozhatták a speciális régészeti eszközt

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Egy krétát kért Kulcsár Mihálytól egy technikus, bár kicsit félve, mert manapság, a digitális táblák progresszív világában mozgolódva attól tartott, krétát talán már nem is tartanak az iskolákban. Dehogynem! Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója belépett a portára, ahonnan két szép szál fehér rudacskával tért vissza azonnal.

A múlt hét csütörtökön a palotavárosi központi parkban megkezdett geofizikai, földradaros, így roncsolásmentes régészeti mérések sorát most a szomszédos iskola udvarán folytatták a kutatóközponttal együttműködő szakemberek. A cél az egykor itt álló johannita rendház és épületkomplexum azon falainak megtalálása, amelyeket 1978 és 1986 között Siklós Gyula régészprofesszor nem tárt föl. Az iskola udvarát azért érdemes vizsgálni, mert itt nem történtek olyan mérvű építkezések, mint a környéken máshol. 

Ottjártunkkor Molnár Eszter tanárnő osztályának tartott előadást Klembala Zsombor geofizikus. Megtudhattak ezt azt a 25 millió forintos földradar működéséről: 2-3 méter mélyre „lát le”, ellensége a sáros talaj, de nem retten vissza a betontól. Nagy lelkesedés a diákok körében akkor támadt, amikor a szakember felajánlotta nekik, tolják néhány 10 métert maguk is a nehéz szerkezet. Jó kis történelemóra volt ez számukra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában