Kocsis Zoltán-díj

2022.02.05. 17:00

A klasszikus zene ifjú mestereinek alapítanak öszöndíjat

Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat alapít a Kocsis-Hauser Alapítvány. 18–26, illetve 14–18 éves fiatalok pályázhatnak.

Majer Tamás

A zongora, illetve a kamarazene kategória díjazottja 2 millió forinttal gazdagodik

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-archív

Fotó:

A 2016-ban elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző szellemi örökségének megőrzését is célzó díj és ösztöndíj a klasszikus zene kiemelkedő tehetségű magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiataljai számára nyitott.

 

– A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj egy klasszikus hangszeren játszó fiatalnak adható ki. A pályázatokat a hatfős kuratórium bírálja el – tette közzé az alapítvány. – Kategóriánként egy díjat adunk át, a zsűri fenntartja a különdíj(ak) átadásának jogát – ismertették. A jelentkezés határideje: 2022. április 10. A döntésről május 15-ig elektronikus úton értesítik a pályázókat, illetve nevüket a www.kocsis-hauser.com honlapon is közzéteszik.

 

A kuratórium tagjai: Hauser Adrienne zongoraművész, Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora, Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

 

A 18 és 26 éves fiatalok által megpályázható Kocsis Zoltán-díj a zongora és a kamarazene kategóriában nyerhető el, a 14–18 éves korosztálynak szóló Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjjal pedig évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatalt jutalmaznak. A kuratórium videók alapján választja ki a Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategória és a Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj díjazottjait. A kamarazene kategóriában legföljebb 5 főből álló formációk jelentkezését várják. A zongora kategória kétfordulós. Az első forduló itt is videós, a legjobbaknak azonban élőben is játszaniuk kell: május 23–24-én a Zeneakadémián.

 

A zongora, illetve a kamarazene kategória díjazottja nettó 2 millió, a tehetség ösztöndíj első helyezettje nettó 900 ezer forinttal gazdagodik. 

Zongora: maximum 15 perces videók küldhetők be; a klasszikus zenei zongorairodalomból kell választani, a 20. század végéig bezárólag. 

Kamarazene: legfeljebb 20 perces videót kérnek, mégpedig a következő szerzőktől: Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert vagy Johannes Brahms. 

Tehetség-ösztöndíj: a videó hossza 12 percnél nem lehet hosszabb; a műsor tartalmazhat egy vagy több szabadon választott művet vagy tételt kizárólag klasszikus zenei repertoárból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában