Fánk és forralt bor

2022.01.21. 07:00

Kapocs múlt és jelen között - Szent Sebestyén napját ünnepelték (videó)

Szent Sebestyén napja a város egyik legrégebbi ünnepe. Idén is szentmisével és hagyományos ételekkel – fánkkal és forralt borral – emlékeztek a városlakók a pestisjárvány idején tett fogadalomra.

Héjj Vivien

A hagyományoknak megfelelően idén is ünnepi szentmisével emlékeztek Szent Sebestyén napján a róla elnevezett felsővárosi templomban. Majd három évszázaddal ezelőtt a felsővárosiak böjtöt tartottak, és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy szabadítsa meg őket a halálos pestisjárványtól. Imáik meghallgatásra találtak, a felsővárosiak pedig hálájuk jeléül örök időkre szóló fogadalmat tettek.

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megtelt a Szent Sebestyén-­templom csütörtökön délelőtt a hagyományosnak számító Szent Sebestyén-napi szentmise idején. Majd három évszázaddal, egészen pontosan 283 évvel ezelőtt a felsővárosiak böjtöt tartottak, és körmeneteken kérték Szent Sebestyén közbenjárásával Istent, hogy szabadítsa meg őket a halálos pestisjárványtól. Az imáik meghallgatásra találtak, a város szerencsésen megmenekült, lakói hálából örök időkre szóló fogadalmat tettek, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak. 

– A régi emberek valahogy úgy éltek együtt a természettel, hogy megtapasztalták Isten közelségét is. A mai ember azt hiszi, uralja a természetet, de aztán időről időre rádöbben, hogy ez mégsem így van. A természeti katasztrófák, a nehézségek, az időjárás változásai mind-mind rámutatnak arra, hogy téved az ember, ha azt hiszi, ő a teremtés ura – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök.

Vendéglátás a szentmise után: fánkkal, teával, forralt borral 

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szent Sebestyén-kápolnát 1739 és 1749 között építették, később a felsővárosiak adakozásának köszönhetően templommá bővítették. Spányi Antal felidézte, az emberek már közel 300 éve is találkoztak azzal a szörnyű próbatétellel – a pestisjárvánnyal –, amely oly sok ember életét követelte. 

– Nagyon könnyű megtalálni a kapcsolatot, hiszen már nagyon sokat szenvedtünk, és lelkileg is kezdünk belefáradni abba a járványba, amely itt van közöttünk, amely miatt aggódunk és amelyben féltjük szeretteinket, családunkat. – tért rá a jelenkor kihívásaira. – Legyen ez egy alkalom arra, hogy megértsük, Isten hív minket egy jobb, egy különb, egy szentebb életre. Ne engedjük, hogy a többség, a nagy hangon elmondott, sokszor nyilvánvaló hazugság megingasson bennünket. A világot jobbítani a mi dolgunk.

A megyés püspök arról is beszélt, napjainkban évről évre nő a hitük miatt üldözöttek száma. 

– Mi nem üldözünk senkit azért, mert ilyen vagy olyan vallású, de a keresztényeket a világon sokfelé üldözik. Néhol nyíltan, néhol lejáratva őket, néhol a hitük gyakorlását megakadályozva – fogalmazott Spányi Antal. 

A szentmisét követően a jelenlévőket vendéglátással várták a templom előtti téren. Szent Sebestyén napján hagyományosan fánkkal és hozzá illő baracklekvárral kínálták a híveket, míg a test és a lélek átmelegítésére forralt bort kortyolhattak a mise résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában