Betekintés a hagyatékba

2021.12.23. 17:00

Tisztelgés Áron Nagy Lajos munkássága előtt

Emléksarkot alakítottak ki a város kulturális életében is fontos szerepet vállalt Áron Nagy Lajos, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész, Székesfehérvár Dísz­polgára tiszteletére a Városi Levéltár és Kutatóintézet épületében.

Baráth Eszter

Molnár Dezsőné Csirke Erzsébet

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Látható itt a festő önarcképe, festékpalettája, ecsetei és vázlatai is. A kialakított részt közösen mutatta be Csurgai Horváth József, a levéltár igazgatója, Molnár Dezsőné Csirke Erzsébet, aki több éve a hagyaték gondozója, valamint Percze Ilona, aki egyre több szerepet vállal e folyamatban.

Áron Nagy Lajos hagyatékát hosszú évek óta Molnár Dezsőné Csirke Erzsébet gondozza, de egyre több szerepet vállal benne Percze Ilona is. Annak átvétele viszont hosszú ideje zajlik, hamarosan még több eleme kerül a Városi Levéltár és Kutatóintézetbe. 

Csurgai Horváth József, a levéltár igazgatója elmondta, az intézmény a személyes hagyatékok tekintetében is fontosnak tartja a helyi értékek gyűjtését. – Több mint negyven ilyet őriz az intézmény, ezek között különös helyet foglal el Áron Nagy Lajos hagyatéka – emelte ki. Mint mondta, a Levéltár korábban évszázadokon át gyűjtött többek között képzőművészeti tárgyakat, érméket, így Áron Nagy Lajos hagyatékának átvételével is ehhez a hagyományhoz nyúlnak vissza. 

Molnár Dezsőné Csirke Erzsébet a festőművész feleségének jó barátja volt, a családdal kialakult jó viszony miatt gondozza ő a hagyatékot. Személyesen több mint húsz Áron Nagy Lajos festményt őriz, de örömét fejezte ki, hogy a Levéltárban méltó helyre kerülnek a hagyaték elemei. A napokban 92. életévét betöltött Molnár Dezsőné Csirke Erzsébet mesélt Nagy Ödönről, a festőművész testvéréről is, aki szintén nagy tehetség volt, és hatodikos gimnazista korában már felvették a Képzőművészeti Főiskolára, ám a háború közbeszólt. 

Percze Ilona megtisztelő feladatnak és kötelezettségnek tekinti, hogy az emlékeket megőrizzék a jövőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában