Frissen Fejérből

2021.10.12. 07:45

A bogárdi művelődési házat már tizenegy éve egy egyesület működteti

A legutóbbi, október 8-i ülésén a város képviselő-testülete elfogadta a helyi közművelődési és kulturális intézmények éves beszámolóit.

Majer Tamás

A művelődési ház színháztermébe egy modern, reflektorokkal felszerelt fényhidat szereltettek fel, számolt be róla Horváth István

Fotó: FMH-Archív (NN)

Az önkormányzatnak érvényes közművelődés-megállapodása van a József Attila Művelődési Központot működtető Sárbogárdi Kulturális Egyesülettel, illetve a Rétszilasi Klubot működtető Rétszilasért Egyesülettel. A művelődési házat 2010 óta működtető egyesület elnöke Horváth István. A vele, illetve velük való kapcsolatot Sükösd Tamás lapunknak tett minapi nyilatkozatában példaértékűnek nevezte. Az egyesület 2020-ban 13 és félmillió forint támogatást kapott az önkormányzattól.

– A gazdaságosság miatt a működtetést minimális létszámmal látjuk el. A főállású takarító mellett egy félállású technikai alkalmazott dolgozik a szakmai vezetőn kívül a házban. Állandó tiszteletdíjas a tájházgondnok, a kórusvezető és a néptánccsoport-vezető. Nagyobb rendezvényeknél önkéntesekkel vagy alkalmi tiszteletdíjas segítőkkel egészítjük ki a létszámot – áll a beszámolóban.

A művelődési ház színháztermébe egy modern, reflektorokkal felszerelt fényhidat szereltettek fel, számolt be róla Horváth István
Fotó: FMH-Archív (NN)

A szakmai munka leírásánál az elnök jelezte, hogy a pandémia miatti leállás érzékenyen érintette őket. A lezárások idején belső felújítások történtek: kicserélték az előtér bútorzatát, felújították a világítását. A színházterembe egy modern, reflektorokkal felszerelt fényhidat szereltettek fel. A Rétszilasért Egyesület elnöke, Rigó László foglalta össze az önkormányzat számára a Rétszilasi Klub elmúlt időszakát. Az ő rendezvényterveiket is megtépázta a pandémia, csak kisebb programokat tartottak. Az elnök rámutatott arra, hogy a kultúrházuk homlokzata és csatornája rossz állapotban van, felújításra szorul. Önkormányzati fenntartásban működik a Sárszentmiklósi Klub/Közösségi Ház, valamint a Madarász József Városi Könyvtár. Utóbbi beszámolóját a polgármester májusban, egy veszélyhelyzeti határozatával fogadta el. A miklósi klub 2020. és 2021 szeptembere közötti beszámolóját Szloboda Marianna kulturális szervező látta el kézjegyével. A klub a Sárszentmiklóson működő civil szervezetek, közösségek számára szolgáltat. Részt vállalnak a miklósi iskola mindennapjaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában