Felmegy az a függöny

2021.09.07. 11:30

Nehéz múltat idéztek fel és terveztek szebb jövőt a Pelikánban

Cser-Palkovics András a vetítést követően elmondta: Kicsit szebb és vidámabb így utólag nézni ezt a filmet, vagyis a közelmúltat.

Palocsai Jenő

A kulturális évad ezennel megkezdődött!

Fotó: Simon Erika

Az események miatt mindenkinek van hiányérzete az elmúlt másfél évből. Aki a színházban dolgozik, az mindig nagyon várja az előadásokat, akár a rivaldában játszik, akár a műszak csapatának tagja. Reméljük, hogy az előttünk álló időszakban nem kell majd olyan szabályokat hozni, amik miatt nem lehetnek fellépések. A polgármester beszédében kitért arra is, hogy a színháznál 65-70 milliós hiány keletkezett csak ebben az évben, ám Cser-Palkovics megnyugtatta a társulatot, hogy a város biztosítja ezt a színház számára, így remélhetőleg ez a kiesés semmilyen zavart nem fog jelenteni. Az önkormányzat az igazgatóval kialakított tervet sem rúgja fel, vagyis a közel 180 millió forintos forrást továbbra is biztosítják a színház számára. Ebből az összegből 31 milliót a Pelikánra, a többit a főépületre költik majd.

Az ajtók már egy éve zárva vannak, de mögöttük lázas munka folyt

-És ha már jövő, folytatta a polgármester, 2022-ben megint lesz igazgatói pályázat, méghozzá nem a legjobb időszakban, de megpróbáljuk kivonni a vezetőválasztást a politikai csatározásokból, amennyire csak lehet, hogy biztosíthassuk a színház nyugodt működését, elkerülve a bizonytalanság érzését. Cser-Palkovics hangsúlyozta: -A zenekar, a balett és a színház nagyon fontos, ezért mindenkit arra kérek, hogy vegyenek bérletet! Ezzel tudnak a legtöbbet segíteni a színháznak és a fenntartónak. És ezzel párhuzamosan a művészeket is kérem, hogy szórakoztassák az embereket, akiknek a forintjaiból működik a hivatal éppúgy, mint a színház, hiszen nekik is nehéz időszak van a hátuk mögött és talán még soha akkora szükségük nem volt lelkükben és szívükben erre a pluszra.

A kulturális évad ezennel megkezdődött!
Fotó: Simon Erika

Új fészek

Szikora emlékeztetett: Az ajtók már egy éve zárva vannak, de közben mögöttük lázas munka folyt, arról nem is beszélve, hogy gyakran esik szó a covid ártalmas hatásairól, de volt előnye is, mert talán még soha nem tudtunk egymáshoz olyan közel lenni, mint például karácsony előtt, amikor online volt az összejövetel. És azt se feledjük el, hogy ha nem lett volna a járvány, nem tudtunk volna ilyen játszó teret varázsolni, mint a Pelikán, ahol megújult az előcsarnok, a terem, ahol elkészült az udvar felőli hő- és hangszigetelés és ahol a tervek szerint megújul a közösségi-, illetve kiállítótér.

A színház vezetője szerint az Új fészek mindenképpen alkalmas lesz arra, hogy a fiatal, kísérletező szellemű darabokat, előadásokat bemutassanak benne. Miközben erről beszélt, leleplezte Petőfi Sándor emelvényen álló mellszobrát, akit a régi, színházi körökben úgy hívtak, a Szent Suhanc.

Szoboravatással kötötték össze az évadnyitót. Képünkön Szikora János igazgató
Fotó: Simon Erika

Az évad előadásai kapcsán elhangzott: szeptember 11-én, szombaton a Fame premierje lesz. A hónap végén Az ember tragédiája 2.0 ősbemutatójára készülnek. Az egész társulatot megmozgató előadást szeptember 25-én mutatják be. Szeptember közepén, 15-16-án a színházban vendégfellépők lesznek, méghozzá az Orlai Produkciós Iroda Kaktuszvirága Kovács Patríciával és Ötvös Andrással a főszerepben. A Pelikán Fészekben Kerkay Rita rendezésében látható majd Az Odaadó hívetek, Surik című előadás szeptember 15-én lesz látható este hét órától. A Kozák András Stúdióban szeptember 15-én és 29-én Váradi Eszter Sárával, Keller Jánossal és Ottlik Ádámmal megy majd a Szerelem, Ó! című előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában