Frissen Fejérből

2021.06.27. 07:00

Újabb fesztiválsiker – Szombathelyen díjazták a fehérvári rendező filmjét

Aracsi Norbert háborús kisfilmje sorra gyűjti be a szakmai elismeréseket. Nemrégiben a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Film-és Fotóművészet kategóriájának második díját ítélték oda a Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatott alkotásnak.

Elekes Gergő

– Mondhatjuk, hogy fesztiválsiker a film. Hányadik elismerését gyűjtötte be?

Külön választanám a fesztiváldíjakat, valamint a szakmai elismeréseket. Fesztiváldíjak tekintetében az első nemzetközi díjakat a Prágai Nemzetközi Kisfilm Fesztiválon kaptuk meg, legjobb színész és legjobb operatőr kategóriában, valamint a film harmadik lett a nemzetközi mezőnyben. Ez egy jó erőfelmérő is volt a fesztiváloztatás tekintetében. Ezután jöttek a magyar filmfesztiválok, a Friss hús Filmfesztivál, valamint a Busho Nemzetközi Film Fesztivál. Ezeket hívom én szakmai sikereknek, hiszen a fesztivál keresett meg minket, hogy vetíteni szeretnék a filmet. Külföld tekintetében az első olyan fesztivál, amely valamelyik nemzetközi nagydíjhoz párosuló kvalifikációs fesztivál volt, az a Carmarthen Bay Film Festival, mely BAFTA kvalifikációs. Itt bejutottunk 50 ország 50 filmje közül a top 5 film közé. Ez egy nagyon nagy siker! Nemrég pedig második helyet értünk el a 8. Savaria Filmszemlén.

– Mit tartasz idáig a legkomolyabb elismerésének?

A film és a saját szakmai munkám elismerése tekintetében a BAFTA kvalifikációs Carmarthen Bay Film Festivalra való bejutást és a film top 5 –be kerülését. Egy lépésre voltunk a BAFTA Short Listtől.

– A kisfilmet a Friss Húson mutatták be először a nagyközönségnek, legutóbb pedig Szombathelyen sikerült a második helyet elhoznotok. Milyen volt újra személyesen részt venni fesztiválokon a hosszú bezártság után?

Először szokatlan. Aztán előjöttek a korábbi élmények, és utána már azt éreztem, hogy „otthon vagyok”.

Aracsi Norbert (középen) kisfilmje nemzetközi vizeken is sikeres karriert fut be.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

– Milyen volt a szombathelyi fesztivál filmes felhozatala?

Nagyon vegyes. Idén először a kisfilm szekciót felváltotta a Film- és Fotóművészet kategória. Ez azt hozta magával, hogy kisfilmek, dokumentumfilmek vegyesen jelentek meg ebben a kategóriában. Nagyon változatos volt a felhozatal, és gratulálok a többi díjazottnak is.

A különleges szombathelyi trófea
Fotó: Péterfy Bernadett

– Mi vár még az Elfelejtett nemzedékre a jövőben?

Legalább 30 külföldi megmérettetés várható a következő bő fél évben, valamint vannak még hazai fesztiválok is, amikre be szeretnénk kerülni. A jövőben talán eljut televízióba, vagy streaming szolgáltatóra is. Ha lesz rá igény, elvisszük néhány városba is a fesztiválozás után. Szeretnék Fehérváron is vetítést, valamint egyik fő támogatónk a Pákozdi Katonai Emlékpark, így nagyon szeretnék ott is egy vetítést, beszélgetéssel karöltve.

– Székesfehérvári bemutatóra mikor készülhetünk?

Nagyon régóta tervezzük. Mindenképpen a fesztiválszereplések után látható lesz.

– Jövőbeli filmes terveid miként alakulnak?

Egy Görgei filmen dolgozok, valamint van a tarsolyban egy Erdélyben játszódó kisfilm ötlete is. Most az első projektem egy Fitz Jenőről szóló dokumentumfilm lesz, ennek az előkészületei jelenleg is zajlanak.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/bejutott-a-friss-hus-filmfesztival-programjaba-a-fehervari-rendezo-filmje-4932001/

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/fehervari-film-pragai-dijakkal-a-zsebben-4676626/

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/a-nezo-is-ott-lesz-a-loveszarokban-szeptemberben-elkeszul-aracsi-norbert-uj-filmje-4255319/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában