Gratulálunk!

2021.02.20. 15:00

Fehérvári film, prágai díjakkal a zsebben

Két elismerést is sikerült bezsebelnie a Pákozdi Katonai Emlékparkban forgatott Elfelejtett nemzedéknek.

Elekes Gergő

Cservák Zoltán játéka nagyon kifinomult, díjazása abszolút megérdemelt!

Fotó: Péterfy Bernadett

Amint arról nemrégiben portálunkon is beszámoltunk, két díjat, név szerint a Legjobb operatőrnek és a Legjobb színésznek járó elismerést sikerült bezsebelnie Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című háborús drámájának nemrégiben Csehországban. Előbbi elismerés Kalotai Dánielt, utóbbi Cservák Zoltánt méltatja.

– A Prágai Nemzetközi Függetlenfilm Fesztivál az első nemzetközi megmérettetésünk volt, ide a világ minden pontjáról érkeztek alkotások. Egyfajta erőfelmérőnek is tekintjük, hiszen szerettük volna látni, hogy egy nemzetközi mezőnyben hogyan szerepel a film. Természetesen nagyon boldogok voltunk, bármilyen díj elismerés az egész stábnak – mesélte a film rendezője.

Cservák Zoltán játéka nagyon kifinomult, díjazása abszolút megérdemelt!
Fotó: Péterfy Bernadett

A 21. században a filmek fesztiváloztatása már nem a régi módszer szerint történik, amikor is különböző adathordozókon postai úton fogadják a szervezők az alkotásokat, hanem javarészt online, számos fesztiválokra szakosodott weblapon keresztül történik. Így az Elfelejtett nemzedék nevezéseit nem befolyásolja a vírushelyzet. Az azonban jelenleg is kérdéses, hogy mely események lesznek azok, melyeket fizikai formában is sikerül megtartani. Aracsi Norbert úgy számol, nyárig vélhetően minden megmérettetésre online fog sor kerülni, de ezt követően talán már személyesen is ott lehetnek a fesztiválokon. A prágait például 2021 szeptemberében tervezik fizikai formában megvalósítani, a stáb nagyon reméli, hogy lehetőségük lesz kiutazni a cseh fővárosba (ez a fesztivál ugyanis úgy működik, hogy a negyedévente megrendezett online események győzteseit egy őszi gálaeseményre is meghívják, ahol újabb sikereket is elérhetnek).

Ez volt az első, de közel sincs vége! A fehérvári filmestől ugyanis megtudtuk, jelenleg közel harminc magyar és nemzetközi fesztiválra nevezték a filmet, ám ez a szám biztosan bővülni fog, hiszen néhány még csak most fogja megnyitni a jelentkezést.

Adódik azonban a kérdés: mikor láthatja a nagyközönség a régóta várt alkotást?

– Amennyiben lesz olyan fesztivál, melyet az interneten bárki követhet, még az sincs kizárva, hogy már tavasszal. Akárhogy is alakul, a film közösségi oldalán azonnal tájékoztatni fogjuk az embereket.

Aracsi Norbert (jobbra) munka közben. Balra Hajduk Károly
Fotó: Péterfy Bernadett

Mikor legutóbb Aracsi Norberttel beszélgettem, az Elfelejtett nemzedéken túl jövőbeli filmes tervei is szóba kerültek. Mivel rajong a történelemért, talá nem annyira meglepő, hogy a folytatásban is hasonló témájú filmekkel számol. 2020 szeptemberében egy Csontváry Kosztka Tivadarról szóló alkotás terveit vázolta nekem, így kíváncsi voltam, ennek a filmnek hogy állnak az előkészületi munkái.

– Azóta kicsit változott az életem, így a Csontvárys film egyelőre a fiókban pihen. Jelenleg egy Görgey Artúrról szóló alkotás forgatókönyvén dolgozom. Az még kiderül, hogy a végeredmény milyen formátumban születik majd meg, annyi biztos, hogy rengeteg elmesélnivaló van Görgey életéről. Emellett felkérést kaptam két Székesfehérvárhoz köthető forgatókönyv elkészítésére is, ám ezekről még nem beszélhetek többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában