Koronavírus Fejérben

2021.01.27. 07:45

Könyvzsákbamacska Lepsényben, Bohóc Boldizsár felügyeletével és ajánlásával

A művelődési ház könyvzsákbamacska kezdeményezése két és fél hónapja töretlen népszerűségnek örvend a lakosság körében. Az akció elsődleges célja, hogy a könyvtár zárvatartása alatt is könyvhöz jussanak mindazok, akik olvasni szeretnének.

Borsos György

Tessék, csak tessék! Itt a könyvzsákbamacska!

Fotó: Sütő Krisztina

Az intézmény az olvasás népszerűsítése mellett a projekttel, a könyvek újrahasználatának elősegítésével az európai hulladékcsökkentési hét felhívásához is csatlakozott.

Egy-egy könyvcsomag két könyvet tartalmaz, amelyek lehetnek mesekönyvek, ifjúsági regények, felnőtteknek szóló szépirodalmi alkotások, de előfordulhatnak köztük szakirodalmi kiadványok is. A szervezők arra kérik az olvasókat, hogy a csomagokat otthon bontsák ki, így is fokozva a meglepetés és a várakozás élményét. Az általános tapasztalatok szerint a többség kiolvassa az általa kiválasztott könyveket, ám ha egy-egy példány mégsem tetszetős, legközelebb másik csomagot választhat a jövőbeli tulaj. Napjainkig kereken 400 könyvcsomag került új tulajdonosához, azaz 800 könyvvel lett gazdagabb a lepsényi lakosok otthoni könyvtára.

Sajnos előfordult néhány alkalommal, hogy az út mellett széttépve, elszórva találták meg az ajándékként kihelyezett könyveket. Szomorúan vették tudomásul ezt a civilizálatlan viselkedést. A könyvek védtelenek a műveletlenekkel szemben. Ne feledjük: „A könyv élő, lélegző dokumentum, ami minden olvasással gazdagabb lesz”! – írta Malcolm Gladwell.

Tessék, csak tessék! Itt a könyvzsákbamacska!
Fotó: Sütő Krisztina

Néhány napja Sütő Krisztina intézményvezető és a művelődési ház munkatársai közösen elkészítették a könyvekre vigyázó Bohóc Boldizsárt, „aki” az asztalra kihelyezett könyvcsomagokat ajánlja az olvasóknak. A zsákbamacskakönyvek a könyvtár állományából kivont művek közül valók, illetve a korábban kapott lakossági felajánlásokból származnak.

A szervezők arra biztatnak mindenkit, jöjjenek és vigyenek haza egy-egy csomagot, hogy ezzel is könnyebben tudják átvészelni a korlátozásokat. Bár zárva a könyvtár, de a könyvek így is eljutnak azokhoz, akik olvasni szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában