Minden évben más a tematika

2020.10.13. 20:00

Van érdeklődés a könyvtári napok iránt Fejér megyében

A könyvtárak az utóbbi időben már egyáltalán nem csupán a kölcsönzés, az olvasás, a kutatás helyszínei – közösségi teret képeznek, sok szolgáltatást nyújtanak. Az Országos Könyvtári Napok programsorozata is erre épül.

Bokros Judit

A Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén is tartottak foglalkozást a könyvtári napokon. A mesét beszélgetés követte

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Idén tizenötödször indult útjára a kezdeményezés, amelyhez a megyéből is többen szoktak csatlakozni. A fehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár a honlapján tette közzé, mennyi mindent kínált az október 5–11-ig tartó időszakban.

Az igazgató, Buriánné Tarró Edit úgy látja: az Országos Könyvtári Napok az Ünnepi Könyvhéthez hasonlóan nagyon fontos. Megyei hatókörű könyvtárként korábban minden évben a Vörösmarty Könyvtár pályázott a programokra, figyelembe véve a vidéki intézmények igényeit, s a rendezvénysorozat az ő koordinálásukkal valósulhatott meg, NKA-s támogatással. Tavaly például 1,5 millió forintot kaptak megyei vonatkozásban, ami nagyon jónak számít.

Idén azonban a járványügyi helyzet miatt másképp alakult a szervezés: minden könyvtár maga döntötte el, csatlakozik-e a kezdeményezéshez, és ha igen, akkor a programját saját költségvetésből finanszírozta.

Az őszi eseménysorozat célja a meglévő és a leendő olvasók igényeinek feltérképezése, olyan szolgáltatások, programok nyújtása, amelyek vonzóvá tehetik a könyvtárakat. Nagyon oda kell figyelni, hogy időben elkészüljenek a meghívók, a plakátok, mert akkor a külsős érdeklődők is jobban megtalálhatják a rendezvényeket. A látogatók nagy része könyvtártag, de érkeznek mások is. Nagy sikere volt például a tavalyi japán estnek, amelyen körülbelül 100 fő vett részt.

A könyvtári napoknak minden évben más a tematikája: idén például a 15 éves jubileum, illetve a 30 éves Informatikai és Könyvtári Szövetség került fókuszba. Foglalkoztak azonban október 6-ával és a Trianon-évfordulóval, valamint bemutatkoztak a kreatív könyvtárosok is.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlegén is tartottak foglalkozást a könyvtári napokon. A mesét beszélgetés követte
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A személyes jelenlétre épülő előadások, programok megrendezését nagyban befolyásolta a járványügyi helyzet. Most minden nehézkesebb volt, és a biztonságos szervezés miatt előzetesen kellett regisztrálni a legtöbb eseményre. A könyvtárban ragaszkodnak a arcmaszk használatához és a távolságtartáshoz, és a visszajáró olvasóknak ez már nem is kérdés. A kisebb könyvtárakban nem igazán tudják megoldani a megfelelő távolságtartást, ezért azokban nem rendeztek programot, hiszen nem számítható ki előre, milyen látogatottság várható. Így főleg az olvasóteremre korlátozódtak a rendezvények. Voltak még online játékok, érdekességek is, és több kiállítást rendeztek.

Szekeresné Horváth Zsuzsanna, a csákvári Floriana Könyvtár és Közösségi Tér vezetője elmondta: 2014-től vesznek részt a könyvtári napokon. Mindig gondolatébresztő programokat próbálnak szervezni, és ezt most saját költségvetésből kellett megoldani. A vírushelyzet miatt azonban a lehetőségek is megváltoztak: a rendezvények jó részéről lemondtak, mert például az idősek nem mertek volna eljönni. A Fábián Janka írónővel tervezett találkozót áttették tavaszra. Szombaton viszont kiemelt eseményként megtartották a diákoknak kiírt nyári olvasmánypályázat eredményhirdetését.

Az október 5–11-ei héten elengedték továbbá a késedelmi díjakat és ingyenesen lehetett beiratkozni – e lehetőségekkel rendszeresen élnek is a helyiek.

A Vörösmarty Könyvtárban több gyerekeknek szóló program volt. Egy zártkörű foglalkozáson például A lány, aki utálta a könyveket című mesével ismerkedtek a fehérvári Kodály általános iskola 3. osztályos diákjai a gyermekrészlegen. A történet persze apropó volt ahhoz, hogy felismerjék az írás, az olvasás, a könyvek jelentőségét. A mese kapcsán kialakult beszélgetésen aztán szó volt arról is, hogyan alakultak ki a régi könyvesházak, illetve mai utódaik, a könyvtárak.

A foglalkozást Geda Judit gyermekkönyvtáros tartotta, aki elmondta: a járványügyi szabályok miatt a 24 fős osztályból egyszerre 12 fővel foglalkozott, a többiek addig a zenei részlegen vettek részt papírszínházi eladáson. Ezután a csoport cserélt. Az idő ugyan szűkösnek bizonyult, de még egy pici ajándékkönyv összefűzésére is volt lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában