A tanár közkinccsé tett ideája

2020.09.01. 07:40

A magyar géniuszok – Polgárdiban a tudománytörténeti vándorkiállítás

A Magyarországon született tudós elmék világraszóló eredményei című tudománytörténeti vándorkiállítás szeptember 21-ig látogatható a városházán. A magyar géniuszok – ez a jelmondata a Fejér Szövetség Mozgalom bábáskodása mellett már évek óta határon innen és túl zajló kiállítássorozatnak.

V. Varga József

Boór Ferenc Fotó: VV / FMH

Szomorú apropóját adta a vándorkiállítás 52. megnyitójának az azt megálmodó és életre hívó Pálfi György (1928–2020) nyugalmazott múzeumigazgató, egyetemi tanár augusztusi halála. Boór Ferenc egyetemi doktor, tudományos munkatárs, a Fejér Szövetség társelnöke a szegedi professzor gon­dolatát idézte a kiállítássorozat kapcsán: „Emeljük a ma­gyar tudomány zászlaját oly magasra, hogy ne csak hatá­rainkon kívül lássák, hanem a határainkon belül is; hogy a magyarok is vegyék végre észre!”

A kiállítás tartalmát Pálfi György tizenhat éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított ismeretterjesztő anyag alkotja. A kiállítás szervezői elkötelezett hívei azon történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szol­gálatában az elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása. A tárlat a 330 magyar származású személyt és világraszóló szellemi alkotását tablóképeken és számos egyéb kiegészítő ismeretterjesztő anyagon keresztül mutatja be a nagyközönségnek, azon belül is kiemelten a diákoknak.

Boór Ferenc Fotó: VV / FMH

– Pálfi György egyik kimagasló eredménye, hogy Két­egyházán létrehozott világhírű gyűjteményéből 1987-ig, az átadóünnepségig munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen létrehozta Gödöllőn is – a világ minden táján jegyzett – Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumot. Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok nagy hírű találmányainak és eredményei­nek területén, és alkotta meg lépésről lépésre kiállítását – folytatta a Fejér Szövetség társelnöke.

S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan helyszínen, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről évre tárlatát, s tartott a magyar láng­elmék tiszteletére több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

A „nyughatatlan” nyugalmazott egyetemi tanár közkinccsé tett ideáját folytatjuk! – erősítette meg bevezetőjében Boór Ferenc.

A kiállítás jelenleg három helyszínen látogatható: Fejérben Polgárdiban, a város­házán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában