színes felhozatal

2020.05.26. 07:10

Játék, határok nélkül – Ifjú tehetségeknek szólt a II. Tordasi Hangya Fesztivál

A tehetségkutató „Ki mit tud?” mintájára életre hívott II. Tordasi Hangya Fesztivál iránt az idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés. A világjárvány miatt virtuálissá vált rendezvényre számos produkció érkezett, határon túlról is.

Kecskés Zoltán

A versek, mesék kategóriát Vajna Péter nyerte Fotó: HMH

Kifejezetten ifjú tehetségeknek (6–14 év) szólt a versengés. A beküldött művek között volt zene, vers, mese, tánc, de harcművészeti és bűvészműsorszámra is akadt példa. Érkeztek karanténrajzok és pillanatképek is, amelyek a Hangya Művelődési Ház közösségi oldalára is felkerültek, ahol a látogatók hangulatjelekkel és megosztásokkal fejezhették ki tetszésüket. A műveket Juhász Amarilla és Kéri Szabolcs (táncpedagógus művészpár), Szabó Dávid (előadóművész, zeneszerző), László Boldizsár (előadóművész, operaénekes), Kelemen István (színművész) és Bánhidszki Petra (képzőművész) bírált el.

A Hangya Művelődési Ház kulturális menedzsere, megbízott igazgatója és egyben a verseny főszervezője, Éger László sok dalszöveget írt már László Boldizsár előadóművész, operaénekesnek. Munkakapcsolatuk barátsággá alakult, így örömmel vállalta „Boldi”, az énekes produkciók ítésze, az elnöki szerepet a II. Tordasi Hangya (Karantén) Fesztiválon.

– Valamennyi művésszel, zsűritaggal többéves baráti viszonyt ápolok. Kérésemre, azonnal igent mondtak, amelyet ezúton is hálásan köszönök a magam, a művelődési ház és a versenyzők nevében! Gratulálok a résztvevőknek, mindannyian csodálatos kis művészpalánták, és köszönöm a szülőknek a gyerekek támogatását! – mondta el lapunknak a művelődési ház vezetője.

A versek, mesék kategóriát Vajna Péter nyerte
Fotó: HMH

A zsűrinek több kategóriában sem volt könnyű dolga, akadtak holtversenyek, illetve különdíjakat is szép számmal osztottak.

A helyiek két kategóriában is örülhettek. A táncos produkcióknál a Varga testvérpár, Lili és Lotti vitte a prímet, míg a hangszeres előadások közül Varga Lőrinc Csaba és a Handabanda együttes végzett az élen. Nagy öröm volt továbbá, hogy nem csak a környező falvakból, vagy a Velencei-tó környékéről, de az online létnek hála, Erdélyből is csatlakoztak, a siker pedig nem maradt el. A tordasiakhoz hasonlóan két műfajban is a legjobbaknak bizonyultak. A versek, mesék csoportban Vajna Péter lehetett a legboldogabb, a képzőművészeti alkotást küldők közül pedig Pál Brigitta érdemelte a legnagyobb elismerést. Az énekeseknél a dégi Illés Dóra kapott arany minősítést.

Különdíjban részesült Kunsági Kinga (Tordas, karantén fotó), Pál György Alpár (Erdély, vers), Fehér Luca (Gárdony, bábszínház), Aranyosi Zselyke (Gyúró, papírmadár), Galkó Melinda (Gyúró, citera), Pál Johanna (Erdély, tánc), Ilyés Boglárka és Ilyés Hanna (Erdély, ének), Péter Borbála (Gyúró, képzőművészeti alkotások), valamint Rivnyák Réka (Székesfehérvár, vers) és Varga Lotti (Tordas, vers).

A főszervező Éger László hozzátette, a verseny ismét megmutatta, a kultúra – a több mint ezer év alatt – a magyarság összetartó ereje volt és ez ismét bebizonyosodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában